Kľúčová správa pre Mikasa: Analytici upozorňujú, čo teraz najviac potrebujeme

TA3 TASR
19.4.2021 11:55

"Môžeme povedať, že strašiak ´Veľká noc´ je za nami," uvádza projekt Dáta bez pátosu na svojom Facebooku. Analytici zhrnuli, ako to na Slovensku aktuálne vyzerá.

Kľúčová správa pre Mikasa: Analytici upozorňujú, čo teraz najviac potrebujeme
TASR/Radovan Stoklasa

Výborná pozotivita PCR testov

Stále máme obrovské regionálne rozdiely, píšu analytici. "Žilinský a Prešovský kraj je tam, kde bol ostatok Slovenska pred 4-6 týždňami," upozorňujú.  

Dobrou správou je "výborná pozitivita PCR testov".  Pozitivita je o tri stupne varovania nižšie ako je od dnes platná "bordová" fáza. Podľa analytikov však potrebujeme "validovať každý jeden pozitívny AG test". "Toto je kľúčová správa pre pána Jána Mikasa a epidemiológov v Epiteame. Ak sme to nerobili od novembra, tak najvyšší čas začať a vydržať do konca júna - kvôli tým školám," vyzývajú analytici.

Denný priemer nových prípadov nákazy je presne 700. Čísla teraz budú klesať v celoslovenskom priemere pomaly, odhadujú odborníci. Ďalším zásadným faktorom je aj počet hospitalizovaných. "Hospitalizovaných máme pod 2000, čo je 50 % z maxima 4050 z 8. marca. Za 6 týždňov sme sa dostali na polovičné hodnoty, bolo to prekvapivo rýchle. Ku 250 sa ťahá aj počet ventilovaných, čo je dnes najrušivejšie číslo, ktoré viaže obrovské množstvo lekárov," uvádzajú Dáta bez pátosu na Facebooku.

Problémy s otváraním škôl

Podľa analytikov je problémom otváranie škôl, ktoré sa deje po celej krajine za rovnakých podmienok. "Nebolo to tak dobre pri raste pandémie a nie je to tak dobre ani teraz," upozorňujú. Dochádza podľa nich k niekoľkým paradoxom.

"Už týždeň a následne dnes sa otvorili a otvárajú školy na Orave, na Kysuciach, v okolí Žiliny a v Turci, kde bola a je incidencia od 150 do 200. Takú incidenciu mala Nitra a Nitriansky kraj pred 2 mesiacmi a Bratislava a Bratislavský kraj pred mesiacom," všímajú si analytici. Napriek tomu ani dnes nie sú otvorené športové haly pre viac ako 6+1 športovcov, a ani gastro prevdádzky.

Dáta bez pátosu vidia dve možnosti. Buď sme mali otvárať rýchlejšie v Nitre a v Bratislave "a dnes by sme vedeli povedať Žiline a Martinu, čo a kde môžu čakať. Zvlášť, ak otvárajú na 2-3 krát takých číslach-hodnotách výskytu ako má juh Slovenska," vysvetľujú. "Alebo sme mali otvárať pomalšie Oravu, Kysuce, Žilinu, Martin a Poprad. Určite bola alternatíva "počkať" týždeň - dva na Bratislavské a Nitrianske čísla," myslia si analytici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok