Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najbelšia farba na svete môže mať chladiaci účinok ako klimatizácia

Najbelšia farba na svete môže mať chladiaci účinok ako klimatizácia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Materiály, ktorými pokrývame naše budovy, môžu mať veľký vplyv na ich schopnosť odrážať teplo zo Slnka a na celkovú energetickú účinnosť. Výskumníci z Purdujskej univerzity teraz vyrobili najbelšiu farbu, aká bola kedy vytvorená, ktorá podľa nich odráža až 98,1 percenta slnečného žiarenia a môže produkovať chladiace účinky, ktoré sú porovnateľné s bežnými klimatizáciami.

Zlepšenie vlastností bielych farieb tak, aby odrážali vyššie množstvo slnečného žiarenia, je cieľom vedcov, ktorí sa snažia udržiavať chladnejšie obytné priestory a znižovať závislosť od klimatizácií a iných energeticky náročných chladiacich systémov. Napríklad v jednej štúdii NASA z roku 2021 bolo zistené, že biele nátery na strechách v New Yorku môžu znížiť ich najvyššie teploty v priemere o 24 ° C.

Vedci z Purdujskej univerzity nedávno predviedli ultra-bielu farbu, ktorá je schopná odrážať 95,5 percent slnečného žiarenia. Tento materiál ďaleko prevyšuje komerčne dostupné farby odrážajúce teplo, ktoré odrážajú 80 až 90 percent slnečného žiarenia. Teraz však vedci svoju technológiu vylepšujú ešte viac.

Nová najbelšia farba vďačí za svoj vynikajúci výkon starostlivo pripravenej zmesi častíc vyrobených zo síranu bárnatého, čo je chemická zlúčenina používaná v bielom fotografickom papieri a v kozmetike. Tieto častice môžu spôsobiť, že farba je veľmi biela a veľmi reflexná. No príliš vysoká koncentrácia spôsobí odlupovanie alebo rozpadnutie náteru.

Snímka z infračervenej kamery demonštruje, ako môže vzorka najbelšieho náteru ochladiť dosku alebo povrch pod okolitú teplotu.

Vedci však môžu zmenou veľkosti častíc zmeniť schopnosť rozptýliť svetlo. Širší rozsah veľkostí častíc vedie k farbe, ktorá dokáže rozptýliť viac svetelného spektra vychádzajúceho zo Slnka. Tím teraz vytvoril správnu receptúru na výrobu najbelšej farby, aká bola kedy vyrobená, a teda farby s rekordným chladiacim účinkom.

Táto farba bola podrobená vonkajším testom, kde bolo zistené, že v noci udržuje povrchy o 10,5 ° C chladnejšie ako okolité prostredie a o 4,5 ° C chladnejšie pri silnom slnečnom svetle cez deň. Pri jednom vonkajšom teste, ktorý sa uskutočnil uprostred zimy, pri teplote okolia 6,1 ° C, farba znížila teplotu povrchu až o 10 ° C.

Vedci tvrdia, že ak by sa táto najbelšia farba použila na strechu s plochou asi 93 metrov štvorcových, mohlo by sa podariť zaistiť chladiaci výkon až 10 kilowattov. To je výkonnejšie ako centrálne klimatizácie používané vo väčšine domov.

Autor štúdie Xiulin Ruan so vzorkou najbelšej farby, aká bola kedy vytvorená.