Rusko protestuje proti vyhosteniu, hovorí o odvete za provokácie

TA3 TASR
18.4.2021 17:41

Rusko dôrazne protestuje voči postupu českých orgánov, ktoré sa rozhodli vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako dôstojníci tajných služieb. Moskva prijme "odvetné opatrenia, vďaka ktorým si autori tejto provokácie uvedomia svoju plnú zodpovednosť za zničenie základov normálneho rozvoja vzťahov medzi našimi krajinami," uvádza sa v oficiálnom stanovisku ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rozhodnutie českej vlády považuje rezort ruskej diplomacie za bezprecedentné. Dôvody vypovedať 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva, ktorým má byť podiel ruských tajných služieb na výbuchu vo vojenských skladoch v obci Vrbětice v roku 2014, označil za "neopodstatnené" a "pritiahnuté za vlasy".

"Je to o to absurdnejšie, že česká vláda už predtým pripísala zodpovednosť firmám, ktoré tieto sklady vlastnili," konštatuje sa vo vyhlásení ministerstva. Tento nepriateľský krok je podľa neho pokračovaním série protiruských opatrení, ktoré Česká republika podnikla v posledných rokoch.

"Nemožno prehliadnuť ani americkú stopu. V snahe ulahodiť USA v súvislosti s nedávnymi americkými sankciami uvalenými na Rusku české orgány v tejto súvislosti dokonca prekonali svojich pánov zo zámoria," píše sa v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok