Deti sú rukojemníkmi krízy, tvrdí Tomáš. Gröhling nesúhlasí, avizoval ďalšie otváranie

TA3
18.4.2021 11:52

Školy by sa v čase pandémie mali zatvárať posledné a otvárať ako prvé. U nás to tak nebolo. Čo je za týmto zdržaním? Prečo boli deti doma tak dlho? Podľa Erika Tomáša (Hlas-SD) za to môže aj vládna kríza, minister školstva Branislav Gröhling (SaS) nesúhlasí a v relácii V politike vyhlásil, že situácia sa u nás už zlepšila, okolité krajiny sú na tom vraj horšie.

Tomáš: Bolo v tom veľa politiky

Výzvy na návrat detí do škôl zaznievali už oveľa skôr, čo spôsobilo zdržanie? Podľa Gröhlinga sa podmienky pre otváranie škôl pipravovali už dlhšie, nedovolila to však pandemická situácia. "Krivka nebola dobrá, premiér Heger však školstvo výrazne podporuje," uviedol minister školstva s tým, že okolité krajiny sú teraz na tom horšie, my naopak už môžeme otvárať.

Erik Tomáš oponuje správou UNESCO, podľa ktorej má Slovensko spolu s Rumunskom najdlhšie zatvorené školy v rámci krajín Európskej únie. "Chýba nám ambícia nájsť vhodné riešenia na otváranie škôl, deti sa stali rukojemníkmi krízy," povedal. Podľa neho sa otváranie zdržalo aj pre konflikt Matoviča so stranou SaS. Bolo v tom vraj veľa politiky. Gröhling reagoval s tým, že to, čo tvrdí Tomáš, nie je úplne pravda. Situáciu škôl sa ministerstvo snaží riešiť aj inými projektami.

Máme plán a manuály, tvrdí Gröhling

V prvej polovici apríla v rámci otvárania prvého stupňa nastúpilo do škôl 78 % žiakov. Od januára si otvorenie škôl podľa Gröhlinga nemohli dovoliť, zdôraznil však, že materské a základné školy pre kritickú infraštruktúru boli otvorené. "Máme presný plán a množstvo manuálov k tomu, ako postupovať, rozhodnutia ministra školstva sú záväzné," uviedol s tým, že k budúcemu týždňu sa otvárajú ôsme a deviate ročníky.

Na webe rezortu školstva sú podľa neho aj interaktívne mapy, kde sa každú stredu aktualizuje, aké školy sú otvorené. Pokiaľ ide o testovanie žiakov, kloktací test je vraj len jednou z možností, mnohí rodičia preferujú antigénové alebo aj PCR testy. "Ide o negatívny test, nie o to, akým spôsobom ho získate. Stratégiu testovania má na starosti rezort zdravotníctva, z toho spektra budeme vyberať odporúčania pre rodičov," dodal. Podľa Tomáša je však nakupovanie antigénových testov zbytočné a privítal by zmenu tejto stratégie.

A čo s deťmi, ktoré sa nebudú testovať? Podľa Grohlinga sú v tomto riaditelia kreatívni, vedia nastaviť individuálny režim a situáciu riešiť rôznymi opatreniami.

Gröhling v TA3 uviedol aj to, že v 4 okresoch by sa už čoskoro mohli otvoriť stredné školy. Epidemiológovia ešte majú diskutovať aj o fungovaní internátov.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok