Ako poraziť rakovinu? Zásadná je správna cesta pacienta k diagnóze

TA3
16.4.2021 21:19

Rakovinu u nás každý rok diagnostikujú 30 000 ľuďom. Niektorým z týchto pacientov však môže pomôcť inovatívny liek. Prečo na Slovensku ešte stále nie sú dostupné všetky liečivá, ktoré odporúčajú európski odborníci? Prečo hľadíme na cenu a až tak na život? Pozreli sme sa na to.

Rozhlasová moderátorka Eva Sládková sa jedného dňa dozvedela nepríjemnú správu, diagnostikovali jej zhubný nádor na pľúcach. Prišla však na to netradične. "Rakovinu mi objavili relatívne skoro. Najprv som išla k očnému, podľa ktorého išlo o niečo s okom. Ale keď sa po mesiaci nič nezmenilo, išla som k inému očnému a ten mi povedal, že môže ísť aj o nádor na pľúcach."

Prezident Slovenskej onkologickej spoločnosti Stanislav Špánik si myslí, že onkológ by takéto ochorenie pravdepodobne ihneď rozpoznal. Priznal, že diagnostický proces na Slovensku je pomerne dlhý a kľukatý, no snažia sa ho urobiť rýchlejším a priamočiarejším, keďže je to "rozhodujúce pre osud pacienta".

Cesta k diagnóze je u každého individuálna, myslí si výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová, podľa ktorej si človek niekedy nechce pripustiť nádorové ochorenie a hľadá iné cesty, len aby sa nepotvrdila táto diagnóza. Záleží na onkológovi a Kováčová nechce zovšeobecňovať, či to trvá dva alebo tri mesiace.

Podľa skúseností Miroslavy Fövényes z občianskeho združenia Lymfoma Slovensko boli čakacie doby na vyšetrenia aj v rámci včasnej diagnostiky jeden až tri mesiace, no hovorila o dobe pred koronavírusovou pandémiou. Podľa dát je však zrejmé, že počas korony boli niektoré vyšetrenia oddialené, "za posledný kvartál roku 2020 bolo o 500 000 vyšetrení menej".

Podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková si myslí, že niekedy zlyháva cesta pacienta. Dobrý lekár vie pacienta naviesť na správnu cestu, no úlohu zohráva aj pacientova ochota chodiť na preventívne prehliadky. "Potom je tu takzvaný drahý pacient, ktorý nejde cez svojho všeobecného lekára a začne blúdiť. Ak sa so svojim symptómom nezájde za správnym odborníkom, potom skúša viacerých lekárov". Dôvody podľa nej môžu byť nedôvera ku svojmu lekárovi či chce ísť priamo za odborníkom.

"Náš systém poskytovania zdravotnej starostlivosti je retroaktívny," myslí si odborník na farmakoekonomiku Róbert Babeľa. "Stále iba hasíme a látame diery v systéme, no treba spomenúť i prevenciu," dodal s tým, že sa dá znížiť náklady a zrýchliť cestu pacienta, ak sa budeme zameriavať na túto cestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok