Burcoval proti Orbánovi, teraz ho navštevuje. Matovič sa podľa Bugára zmenil

TA3
17.4.2021 07:30

Spory okolo vakcíny Sputnik opäť otvorili chúlostivú tému maďarsko-slovenských vzťahov. Výrazne, nie však šťastne tu vystupuje najmä poslanec OĽANO György Gyimesi. O ňom aj o vzťahu expremiéra Igora Matoviča k maďarskému lídrovi Viktorovi Orbánovi sme v relácii Tak takto?! na TA3 hovorili s Bélom Bugárom.

Burcoval proti Orbánovi, teraz ho navštevuje. Matovič sa podľa Bugára zmenil
facebook.com/igor.matovic.7

Problémy by sa mali riešiť priamo na Slovensku

Bývalý politik, niekdajší líder Mosta-Híd pripomenul, ako v 90. rokoch za vlády Vladimíra Mečiara nemohla byť diaľnica postavená na juhu Slovenska, aby nepripadla Maďarom, ak by sa náhodou odtrhli. Vzťahy boli veľmi napäté a že sa ich podarilo "trošku" urovnať, to svedčí podľa Bugára aj o tom, ako sa Most zhostil tejto úlohy. "Snažili sme sa riešiť naše problémy tu, na Slovensku. Samozrejme s predstaviteľmi slovenskej väčšiny v Národnej rade alebo vo vláde," ozrejmil.

Výroky o členoch slovenskej diplomacie zo strany poslanca Györgyho Gyimesiho z OĽANO, ktorý sprevádzal ministra financií Igora Matoviča v Budapešti, kritizoval aj Bugár. Gyimesi sa podľa neho v národnostnej politike pohybuje ako "slon v porceláne", on sám by takéto správanie poslanca ako šéf strany nedopustil.

Bugár si myslí, že Gyimesi zneužíva témy Sputnika či dvojitého občianstva v maďarsko-slovenských vzťahoch. "Za ten rok nič nedosiahol, dokonca minulý rok v apríli povedal, že slovenskí Maďari nepotrebujú dvojité štátne občianstvo," spomenul Bugár. Myslí si, že poslanec OĽANO vyhľadáva témy, ktoré mu prinesú popularitu. Prospech zo svojho konania má nakoniec len on a nikto iný.

Vzťahy s Viktorom Orbánom

Samotný Bugár ako predstaviteľ národnostnej politiky nemal dobré vzťahy s dlhoročným maďarským premiérom Viktorom Orbánom. "Maďarská vláda vždy robila maximum, aby Most zanikol," vysvetlil Bugár. Dôvodom je, že Most-Híd nie je čisto etnická strana.

V súvislosti s nedávnou návštevou expremiéra v Maďarsku kvôli vakcíne Sputnik Bugár poznamenal, že Igor Matovič sa vo vzťahu k Maďarsku zmenil. "V roku 2011, keď tu bola maďarská návšteva priamo v parlamente, držal srdiečka a hovoril, že slovenskí Maďari nie sú našimi nepriateľmi, naším nepriateľom je Viktor Orbán." Samotný Orbán bol v tom čase členom tejto návštevy. Orbán je podľa Bugára pragmatický politik a robí to, čo mu prinesie výhody. "Ak je to potrebné, dohodne sa aj s Matovičom," zhodnotil.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok