Strava 5x denne a môj názor na ňu

TA3
16.4.2021 14:56

Dnes poznáme obrovské množstvo prístupov k zdravému stravovaniu. Niekto neje mäso, iní sacharidy, jedni varené, druhí surové jedlá. Vybrať si tú pravú diétu (myslené ako spôsob stravovania nie chudnutia), nie je vôbec ľahké. A keď tak konečne urobíte, čaká vás ďalšia voľba. Kedy a ako často sa stravovať.

Strava 5x denne a môj názor na ňu

Jesť môžete napríklad: trikrát či päťkrát denne, môžete preferovať prerušovaný pôst (intermittent fasting) alebo tiež tzv. OMAD diétu (one meal-a-day, čiže jedno jedlo za deň), atď…

Vaša diéta by vám mala vyhovovať nielen zo zdravotného, ale aj psychologického hľadiska. Niekomu vyhovuje 16 hodín nič nejesť, iný by sa pri takejto diéte takpovediac zbláznil. Ja si osobne myslím, že ak hľadáte pre svoje stravovanie jasný plán, ktorý bude dávať zmysel a budete schopný sa ho držať dlhodobo, mali by ste dať šancu stravovaniu s 5 jedlami denne.

V tomto článku budem popisovať skúsenosť moju osobnú, ako aj stoviek mojich klientov. Vďaka tomu dokážete zistiť, či je tento spôsob stravovanie vhodný aj pre vás.

Prečo dať šancu strave 5x denne? Pretože...

...upokojuje „hladnú hlavu“

Najskôr jednoduchý príklad:

Pitie vody – priamym efektom je to, že do tela prinášame životne dôležitú tekutinu, bez ktorej organizmus nedokáže fungovať. Taktiež to ale znamená, že žalúdok sa minimálne z časti naplní a vyšle do mozgu signál, že sme sýti, hoci sme prijali len obyčajnú vodu.

Takéto princípy možno nájsť aj pri stravovaní sa 5x denne. Nezáleží na tom, že objem stravy je rovnaký ako pri strave s 1 či 3 jedlami denne – mozog pracuje najmä s informáciou, že počas dňa budete jesť 5-krát.

1-3_0a14036f-5173-4b32.png

Vďaka tomu sa ľahšie uspokojíte s menšími porciami – jednoducho budete mať stále na pamäti, že jesť budete ešte niekoľko krát a táto informácia potlačí vašu potrebu jesť ďalej.

...nás chráni pred nástrahami moderného sveta

Ak zájdem až do extrémov, tak možno povedať, že udržovanie štíhlej línie bolo kedysi oveľa jednoduchšie. Človek si musel stravu najskôr uloviť či dopestovať a každé jedlo tak vyžadovalo značnú dávku námahy a energie. Teraz, jediné čo potrebujete je mobil a zopár eur na účte. Alebo stačí zbehnúť k najbližšiemu automatu a chutné chipsy či sladkú tyčinku máte v priebehu niekoľkých sekúnd v rukách.

Chuť na nezdravé dobroty podnecuje najmä začínajúci hlad, ktorý zároveň aj oslabuje schopnosť kontrolovať sa. To často vedie k tomu, že namiesto striktných 3 jedál denne, prijímame odrazu aj ďalšie 3 snacky, ktoré majú dokopy rovnaké množstvo kalórií ako celý obed. Tomu je možné zabrániť práve konzumovaním 5x plnohodnotných jedál, ktoré počas počas dňa (v práci či večer pri sledovaní televízie) takpovediac „zabavia“ náš organizmus a ochránia nás od nezdravých dobrôt.

...pomáha s prirodzene väčšou rozmanitosťou

Niektoré výskumy a štúdie ukázali, že existuje pozitívna korelácia medzi počtom jedál a rozmanitosťou potravín (a s nimi aj mikroživín). To znamená, že čím viac rôznych jedál počas dňa zjete, tým rôznorodejšia vaša strava pravdepodobne bude. To má pozitívny vplyv na zdravie, nakoľko rozmanitá strava prináša celé spektrum vitamínov, minerálov, antioxidantov a rôznych ďalších látok, ktoré telo nutne potrebuje.

3-3_0a140370-51c1-0651.png

Samozrejme, nie je to pravidlo. Rozmanitú stravu môže prijímať každý, bez ohľadu na to, či je raz alebo päť-krát za deň. Zamyslite sa však. Jednotlivé chody tvorí často len jeden pokrm. Zrejme len málokedy si pripravíte dva rôzne chody na večeru či raňajky. Ak však plánujete po obede jesť ešte napríklad dvakrát, zrejme si na olovrant doprajete iné jedlo ako na večeru. A práve to vám pomôže prijímať rozmanitejšiu stravu.

...udržuje stabilnú hladinu energie a pomáha so sústredením

Veľa ľudí obľubuje prerušovaný pôst, pretože pracovať nalačno im umožňuje lepšie sa sústrediť. Na druhej strane sú však jedinci, ktorí energiu potrebujú prijať hneď ráno. Bez poriadnych raňajok je ich produktivita na úplnom minime, pretože nedokážu myslieť na nič iné, než na jedlo. Ničím neobvyklým nie je ani následný útlm, ktorý sa dostaví hneď po tom, ako svoj hlad uspokoja prehnane obrovským jedlom, ktoré skonzumujú nekontrolovane, unáhlene bez poriadneho požutia.

Aj tu môže pomôcť strava rozložená do 5 porcií na celý deň. Hoci priemerná hladina inzulínu i množstvo prijatých kalórií je rovnaké ako pri 3 pokrmoch za deň, utlmený hlad a konštantnosť hladiny cukru (a teda aj energie) je výhodou, ktorú so sebou prináša len rovnomerne rozložená strava.

zdrava strava Easydiet

Na stravovanie s viacerými jedlami denne (4-5) nedám dopustiť. Je pre mňa jednoduchšie byť disciplinovanou a kontrolovať sa, ak ma netrápi neustály hlad a potreba stále niečo prežúvať. Viem, že v podstate len „balamutím“ svoj mozog a žalúdok a že teoreticky by som svoju postavu mohla udržovať aj napríklad pomocou 3 jedál denne. Ide však o to, čo je pre mňa jednoduchšie, pohodlnejšie a čoho sa dokážem držať celé roky.

Autorkou tohto článku je odborníčka na zdravé stravovanie a dlhoročná podnikateľka v oblasti zdravej výživy, ktorá učí ľudí, že stravovať sa zdravo či chudnúť sa dá aj jednoducho, chutne a bez neustále hladovania.

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok