Uvoľní sa režim na hraniciach? Slovensko má byť pre Česko prioritou

TA3 TASR
15.4.2021 17:12

Slovensko by malo mať prioritu pri uvoľňovaní režimu na hraniciach s Českou republikou, situáciu budú hodnotiť na budúci týždeň. Po rokovaní s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom v Prahe to vo štvrtok vyhlásil český premiér Andrej Babiš. Zatiaľ však nevedel povedať detaily uvoľňovania režimu na hraniciach.

Uvoľní sa režim na hraniciach? Slovensko má byť pre Česko prioritou
TASR/Jaroslav Novák

"Z hľadiska krajín, ktoré sú okolo nás, Slovensko by určite malo mať prioritu. Budeme to riešiť, vieme, že tisíce študentov u nás študujú," pripomenul český premiér na spoločnej tlačovej konferencii s Hegerom.

Poukázal tiež na to, že hoci krajina začala tento týždeň "masívne" uvoľňovať opatrenia, stále je v nemocniciach vysoký počet hospitalizovaných. Ak sa situácia bude vyvíjať priaznivo, mohlo by Česko pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu od 26. apríla, to je však podľa neho najmä na epidemiológoch.

Hlavnou témou stretnutia s Hegerom bol podľa Babiša boj s pandémiou nového koronavírusu. Skonštatoval, že so slovenským partnerom majú spoločný názor na zahraničnú politiku Európy. "Hovorili sme tiež o oblasti obrannej spolupráce, obaja sme ocenili zapojenie slovenskej a českej armády v boji s COVID-19," skonštatoval.

Spoločné pôsobenie v Afganistane

Babiš zároveň informoval, že od mája majú českí a slovenskí vojaci spoločne pôsobiť v rámci poľného chirurgického tímu v Afganistane. "Slovensko vyšle svojich vojakov aj do Mali, čo ponúka nový priestor pre zdieľanie skúseností, pretože naša armáda je v regióne Sahelu veľmi aktívna," povedal Babiš.

Témou diskusie bol aj plán obnovy či oblasť energetiky. Partneri hovorili o dostavbe slovenskej elektrárne Mochovce a o českom projekte Dukovany. Zhodli sa, že jadrová energia je pre nich kľúčová.

Čo najviac vakcín

V súvislosti s bojom proti pandémii Heger poznamenal, že veľkú úlohu zohráva vakcinácia. "Je dôležité, aby sme spoločne zabezpečili pre našich občanov čo najväčší počet vakcín," skonštatoval slovenský premiér.

V rámci návštevy sa Heger následne vo štvrtok stretáva s predstaviteľmi českého parlamentu - predsedom Senátu Milošom Vystrčilom a predsedom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom. Oficiálnu návštevu Českej republiky ukončí premiér položením venca k hrobu neznámeho vojaka na Národnom pamätníku na Vítkove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok