Známe tváre starej KDH napísali strane otvorený kritický list

TA3 TASR
22.2.2018 15:18

Bývalí funkcionári mimoparlamentného KDH píšu otvorený list súčasnému vedeniu. Odkazujú mu, že KDH si musí zachovať svoj názov aj zostať demokratickou stranou. Reagujú tak na pokusy doplniť názov hnutia o slovné spojenie "kresťanskí demokrati" a zmeniť spôsob nominácie kandidátov.

Známe tváre starej KDH napísali strane otvorený kritický list
SITA/Martin Havran

Konštanta politickej scény

Pod listom sú podpísaní Pavol Hrušovský, Július Brocka, Alojz Přidal, Miloš Moravčík, Ján Hudacký, Pavol Abrhan, Ladislav Marenčák aj europoslankyňa Anna Záborská a Pavol Faktor. "Keď si človek zmení meno, zrieka sa vlastnej identity. Zmenou názvu by sa KDH vzdalo všetkého, čo jeho členovia, sympatizanti a voliči za tie roky pre Slovensko urobili. Sme za zachovanie názvu Kresťanskodemokratické hnutie, pretože sa nemáme za čo hanbiť," vyhlasujú.

KDH je podľa ich slov značka, ktorá je navždy spojená s bojom za slobodné, spravodlivé a prosperujúce Slovensko. "Vo svojej dvadsaťosemročnej histórii sa KDH vždy snažilo obhajovať základné kresťanské hodnoty na všetkých úrovniach verejného života. Ani v zložitom období obnovy, ktorým dnes KDH prechádza, neprestáva byť konštantou slovenskej politickej scény," píšu ďalej.

Traja uchádzači o post predsedu

V súvislosti so snahou zmeniť spôsob personálnych nominácií poukazujú, že KDH je jednou z mála slovenských politických strán, ktoré vznikali zdola. "Subsidiarita je základným princípom fungovania KDH," zdôrazňujú. Pripomínajú, že dnes má každý jeden člen hnutia právo navrhovať kandidátov na funkciu prezidenta, poslanca Európskeho parlamentu, poslanca Národnej rady SR a zástupcov v samosprávnych orgánoch krajov, miest a obcí.

"Princíp, aby každý člen KDH mohol prostredníctvom ktoréhokoľvek člena celoslovenskej Rady KDH navrhovať svojho kandidáta na ktorékoľvek miesto na kandidačnej listine, musí byť zachovaný. Nie preto, že to tak bolo vždy, ale predovšetkým preto, že KDH je a musí zostať stranou, ktorá je vnútorne slobodná, demokratická a v ktorej má váhu hlas každého člena," uvádzajú v liste.

Otvorený list prichádza necelý mesiac pred voľbou nového šéfa KDH. O post majú záujem traja uchádzači. Súčasný šéf Alojz Hlina, ktorého podporujú členovia predsedníctva, poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala a poslanec Národnej rady Richard Vašečka, ktorý nedávno opustil OĽaNO a vstúpil do KDH. Kresťanskí demokrati si budú voliť nového predsedu 17. marca na sneme v Ružomberku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok