V Európe už zomrelo na covid vyše milióna ľudí, AstraZenecu znova obhajujú

TA3 TASR
15.4.2021 14:55

Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v 53 európskych krajinách už prekonal jeden milión. Oznámila to vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá zároveň odporučila ďalšie používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, uviedla agentúra AP.

V Európe už zomrelo na covid vyše milióna ľudí, AstraZenecu znova obhajujú
TASR/AP

Riaditeľ WHO pre oblasť Európy Hans Kluge zdôraznil, že riziko vzniku krvných zrazenín je pri covide oveľa vyššie, než po podaní protikoronavírusovej vakcíny od AstraZenecy.

"Riziko vzniku krvných zrazenín je oveľa vyššie u osôb s ochorením COVID-19 než u ľudí, ktorým podali očkovaciu látky od AstraZenecy," vyhlásil Kluge.

Zabraňuje úmrtiam

Podľa neho nemožno pochybovať o tom, že táto vakcína účinne znižuje počet hospitalizácií a zabraňuje úmrtiam. WHO preto odporúča všetkým dospelým ľuďom, aby sa "AstraZenecou" dali zaočkovať, keď na nich príde rad.

Epidemiologická situácia v Európe zostáva podľa Klugeho "vážna", keďže v európskom regióne aktuálne každý týždeň pribúda asi 1,6 milióna nových prípadov nákazy.

Zároveň existujú isté pozitívne indície, že sa šírenie infekcie v niektorých európskych krajinách spomaľuje a že vďaka prioritnému očkovaniu výrazne klesá počet nových prípadov i úmrtí v najstarších vekových kategóriách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok