Guardiola je už ôsmykrát v semifinále, s tímom si dopraje víno

TA3 TASR
15.4.2021 12:04

Iba dvaja futbaloví tréneri sa predstavili v semifinále Ligy majstrov osemkrát. Po štvrťfinálovej odvete sa k Josemu Mourinhovi pridal Pep Guardiola. Jeho Manchester City zvíťazil v Dortmunde nad Borussiou rovnako ako doma 2:1 a po druhý raz v histórii sa predstaví medzi najlepšími štyrmi tímami.

Guardiola je už ôsmykrát v semifinále, s tímom si dopraje víno
TASR/AP

Skóre otvoril anglický tínedžer

Dortmund nemal zle rozdané karty, gól na pôde súpera mu nechal otvorené dvere a ofenzívna forma dávala šancu na postup. Borussia strelila gól v 39 predchádzajúcich zápasoch za sebou a v stredu jej stačilo pätnásť minút, aby sériu natiahla na štyridsať. Skóre otvoril efektnou strelo Jude Bellingham a vo veku 17 rokov a 289 dní sa stal najmladším Angličanom, ktorý strelil gól vo vyraďovacej fáze LM a celkovo druhý najmladší v play off po Bojanovi Krkičovi. Podarilo sa mu to v jeho desiatom vystúpení v súťaži, pred ním stihol pred osemnástimi narodeninami odohrať desať zápasov v LM iba Belgičan Youri Tielemans za Anderlecht Brusel.

"Je to skvelý pocit, streliť svoj prvý gól v Lige majstrov. Oslávim ho so spoluhráčmi, ale bol by som ešte radšej, ak by boli na tribúne moji rodičia a bratia. Pre mňa je to výnimočný moment, ale počíta sa víťazstvo a to sa nám nepodarilo," povedal pre UEFA.com Bellingham.

Hráči Dortmundu odolávali tlaku hostí až do 55. minúty. Potom však Emre Can nešťastne zasiahol loptu rukou vo vlastnej šestnástke a rozhodca Carlos del Cerro Grande nariadil penaltu. Z televíznych záberov sa zdalo, že lopta sa od Canovej hlavy odrazila iba do ramena, no španielsky arbiter si bol istý a neobrátil sa ani na VAR. K exekúcii sa odhodlal Riyad Mahrez a vyrovnal. "Už som pár jedenástok zahodil, ale vekom získavate skúsenosti a učíte sa z chýb. Vybral som si stranu a vypálil, brankár nemal šancu. Tento gól bol pre nás veľmi dôležitý. Niekto tú penaltu musel zahrať a dnes som to bol ja," skonštatoval alžírsky krídelník.

Šanca na štyri trofeje

Definitívne rozhodol o postupe City v 75. minúte anglický reprezentant Phil Foden a stal sa iba druhým hráčom histórie mladším ako 21 rokov, ktorý strelil gól v oboch zápasoch štvrťfinále. Vôbec prvý bol Kylian Mbappe v sezóne 2016/2017, zhodou okolností tiež proti Borussii Dortmund. "Pôjdeme na večeru s celým tímom, potom sa vyspíme a čaká nás cesta domov. Ešte neviem, aké víno si otvorím, ale určite bude dobré," prezradil priebeh osláv Guardiola.

Jeho tím má šancu získať všetky štyri trofeje v tejto sezóne. Na čele tabuľky Premier League má pohodlný jedenásťbodový náskok, v Ligovom pohári ho čaká finále a v FA Cupe semifinále: "Nerozprávame sa o štyroch trofejach. Vždy je to o konkrétnom zápase, ktorý chceme vyhrať. Tak to funguje, je to jednoduché a nie je dôvod komplikovať to." V semifinále čaká na Manchester vlaňajší finalista Paríž St. Germain: "Je to semifinále, nedá sa očakávať ľahký súper. Druhýkrát v histórii sme tam a stretneme sa s elitným mužstvom," dodal Guardiola.

Z hráčov Dortmundu síce bolo cítiť sklamanie, no vyradil ich jeden z najlepších klubov súčasnosti, navyše so skvelou formou. Tréner domácich Edin Terzič sa k výsledku postavil pragmaticky: "Gratulujeme City k postupu, pretože si to zaslúžili a určite si zaslúžia aj trofej. Na druhej strane, tri zo štyroch polčasov sme držali postupový stav, no na konci nezáleží na tom, kto si čo zaslúži. Sme, samozrejme, trochu sklamaní."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok