Odpoveď bola rýchla. Ministerstvo zdravotníctva reaguje na slová prezidentky

TA3 TASR
15.4.2021 11:54

Na vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej o zmluve k dodávke vakcín Sputnik V zareagovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

"Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po nástupe do funkcie od začiatku zodpovedne a rozvážne rieši zdedenú problematiku ohľadom vakcíny Sputnik V so zreteľom cieľa bezpečného očkovania ľudí na Slovensku," píše rezort vo svojom vyjadrení. Zverejnenie zmluvy ministerstvo analyzuje. K tomu, že verejnosť bola expremiérom Igorom Matovičom nepravdivo informovaná o dôvode odstúpenia ruskej strany od zmluvy o Sputniku, sa ministerstvo nevyjadrilo.

Ministerstvo deklaruje, že jeho cieľom je "čo najskôr zaočkovať bezpečne ľudí na Slovensku a čo najskôr vytvoriť kolektívnu imunitu, aby sme sa ako spoločnosť vedeli voči vírusu účinne brániť".

Prezidentka po preštudovaní zmluvy a listu, v ktorom ruská strana požiadalo o vrátenie vakcín, vyhlásila, že zmluva o nákupe vakcíny Sputnik by mala byť povinne zverejnená. Doplnila, že dôvodom požiadavky na vrátenie nebolo, že by dal Štátny ústav pre kontrolu liečiv testovať vakcínu necertifikovanému laboratóriu, ako informoval Matovič.

Matovič informoval po rokovaní v Moskve, že ruská strana vypovedala zmluvu a požiadala o vrátenie 200.000 dávok už dodaných vakcín Sputnik V. Rusi sa podľa neho cítili byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok