Odkladať očkovanie je nebezpečné. Porovnajte si riziká vakcín a Covidu

TA3
15.4.2021 11:32

Prípady vzácnych krvných zrazenín, ktoré skúma Európska lieková agentúra v súvislosti s vakcínou AstraZeneca, sú závažné, ale extrémne zriedkavé, upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom Facebooku. Zároveň vyzýva ľudí, aby neodkladali očkovanie.

Odkladať očkovanie je nebezpečné. Porovnajte si riziká vakcín a Covidu
TASR/Martin Baumann

"Pri súčasnej epidemickej situácii na Slovensku, aj napriek jej pozitívnemu trendu, každý jeden deň, o ktorý odložíte očkovanie, predstavuje vážne riziko nakazenia sa ochorením Covid-19. A následne riziko ťažkého priebehu alebo dlhodobých ťažkostí," apeluje ministerstvo. Pripomína, že vakcínou AstraZeneca sa už zaočkovali desiatky miliónov ľudí po celom svete.

Ministerstvo zdôrazňuje, že prípady vzácnych krvných zrazenín nikto nezatajuje, ani nebagatelizuje. Aby sa však ľudia vedeli správne rozhodnúť, "je dôležité mať predstavu o porovnaní rôznych rizík, akým v súčasnosti čelíme. A tie hovoria jasnou rečou: skutočne nebezpečné je odkladať očkovanie". Riziko ťažkého priebehu ochorenia Covid-19 je vyššie než riziko krvných zrazenín v súvislosti s očkovaním a ministerstvo pripomína, že AstraZeneca je aj naďalej vakcínou s výbornými výsledkami.

"Prípady vzácnych krvných zrazenín bude EMA aj naďalej skúmať a otvorene o tom informovať, pretože to je jej úlohou. A môže nám to priniesť nové poznatky o tom, ako predchádzať aj tým zriedkavým, raritným prípadom," píše v statuse ministerstvo zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok