Matovič nerešpektuje kompetencie ani pravidlá. Črtajú sa čierne scenáre

TA3
15.4.2021 06:00

Igor Matovič je ministrom financií len krátko, svojimi cestami do Ruska a Maďarska však stihol urobiť veľký rozruch a okrem vedcov si pohneval aj diplomatov a veľkú časť slovenskej verejnosti. Premiér Eduard Heger musel viackrát odpovedať na otázku, prečo vakcínu Sputnik rieši práve Matovič a po tom, ako expremiér oznámil namiesto nového ministra zdravotníctva uvoľňovanie opatrení, je otázne, akú úlohu vo vláde zastáva Vladimír Lengarský.

Matovič nerešpektuje kompetencie ani pravidlá. Črtajú sa čierne scenáre
TASR/Martin Baumann

Heger si dáva pozor

Podľa politológa Branislava Dolného sa napriek zmene pozícií Hegera a Matoviča vo vláde ich vzťah výraznejšie nezmenil. "Je zrejmé, že Eduard Heger sa snaží vyhnúť priamej konfrontácii s Igorom Matovičom a nezabránil mu angažovať sa v riešení otázok, ktoré si sám určuje a ktoré mu ako ministrovi financií neprináležia," všíma si politológ.

Formálne síce máme novú vládu, Matovič však aktuálne rozdelenie kompetencií nerešpektuje. A nielen to. Expremiér "ďalej eskaluje konflikty a vytvára stále nové napätia v koalícií a spoločnosti," zhodnotil Dolný. "Základný problém, ktorý viedol ku koaličnej kríze, tak stále pretrváva a výmena na poste premiéra zatiaľ nepriniesla zásadné zmeny v pôsobení Igora Matoviča vo vláde," konštatuje.

Lengvarský potrebuje čas

Podľa Dolného je v neľahkej pozícii nový minister zdravotníctva. Je zjavné, že Lengvarskému zatiaľ chýbajú politické skúsenosti a potrebuje čas na zorientovanie sa v rezorte. "Navyše, rozhodovanie o aktuálne najdiskutovanejšej otázke využitia vakcíny Sputnik V nemá vo vlastných rukách, keďže ju rieši Igor Matovič," vysvetľuje politológ.

Dolný vidí ďalšie potenciálne problémy. Situácia sa môže uberať podľa dvoch scenárov, pričom každý z nich prinesie nové riziká. "Bude otázkou najbližších týždňov, či si premiér aj minister zdravotníctva dokážu zabezpečiť autonómnosť svojho rozhodovania, čo môže viesť k napätiu s Igorom Matovičom, alebo budú akceptovať jeho zasahovanie do rozhodnutí mimo oblasť ministerstva financií, čo bude znamenať pokračovanie napätia vo vnútri vládnej koalície," zhrnul Dolný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok