Taktiky Ruska budú rôzne. Podľa tajných služieb priamy konflikt nehrozí

TA3 TASR
14.4.2021 07:58

Rusko "nechce priamy konflikt" so Spojenými štátmi, aj keď "bude pokračovať v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine", uviedli americké tajné služby vo výročnej správe o hrozbách vo svete. Moskva "bude aj tento rok naďalej používať rôzne druhy taktiky", zamerané na podrývanie Spojených štátov a rozdeľovanie západných spojencov, uvádza sa v správe riaditeľky amerických tajných služieb.

Taktiky Ruska budú rôzne. Podľa tajných služieb priamy konflikt nehrozí
TASR/AP (ilu)

Napätie medzi USA a Ruskom v poslednom čase silnie kvôli Ukrajine. "Moskva má v bývalom Sovietskom zväze dobrú pozíciu na to, aby posilnila svoju úlohu na Kaukaze, zasiahla v Bielorusku, ak to bude pokladať za nutné, a aby pokračovala v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine, pričom rozhovory o vyriešení tamojšej situácie sú zastavené a mierne boje pokračujú," píše sa v správe.

"Očakávame, že Moskva sa bude snažiť o pragmatickú spoluprácu s Washingtonom v súlade so svojimi vlastnými záujmami, a my odhadujeme, že Rusko nechce priamy konflikt so silami USA," zdôrazňuje sa však v 27-stranovej správe. Dokument bol zverejnený práve v deň, keď americký prezident Joe Biden vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zmiernil narastajúce napätie s Ukrajinou.

Biden mu tiež navrhol summit oboch lídrov, ktorý by sa uskutočnil v tretej krajine. Napätie sa prudko zvýšilo v posledných dňoch, pretože Rusko zhromažďuje svojich vojakov pri ukrajinskej hranici. Spojené štáty informovali, že ide o najvyšší počet ruských vojakov od roku 2014, keď prvýkrát vypukla vojna so separatistami podporovanými Moskvou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok