Online vzdelávanie trvá už pridlho, depresie majú aj 6-ročné deti

TA3
13.4.2021 20:43

Dištančné vzdelávanie trvá už rok, deti zostali doma a s učiteľmi a spolužiakmi sa spájajú len cez obrazovky svojich počítačov. Čo to spôsobuje? Je tento typ vzdelávania dlhodobo udržateľný? V Téme dňa odpovedal psychiater Peter Pöthe. O problémoch na vysokých školách povedal viac aj dekan Farmaceutickej fakulty UK Ján Klimas.

Online vzdelávanie trvá už pridlho, depresie majú aj 6-ročné deti
SITA/AP

"Je to veľký experiment, nikto to predtým nevyskúšal, nedá sa teraz s istotou tvrdiť, že online vzdelávanie je lepšie," uviedol v relácii Téma Dňa psychiater Peter Pöthe, ktorý denne rieši problémy detských pacientov. Krátkodobo by si takéto fungovanie v online priestore vedel predstaviť, avšak dlhodobo nie. Súčasťou identity dieťaťa je totiž aj jeho vzťah s učiteľom.

"Depresie majú aj 6-ročné deti," uviedol Pöthe, podľa jeho slov vykazujú známky depresie, ktoré sa prejavujú tým, že ich nič nebaví a stratili motiváciu niečo robiť. Veľmi ohrození sú aj dospievajúci, v tomto čase sú pre nich sociálne kontakty mimo rodiny dôležité, mnohí myslia aj na samovraždu. "Tieto pocity sú medzi deťmi pomerne rozšírené, už rok nechodia do školy," dodal. Podľa neho by sa aj výsledky a hodnotenia mali brať s rezervou, deti by sme mali zachrániť aj v tom, aby sa napokon ešte vôbec tešili do školy.

Dištančné vzdelávanie podľa neho nie je plnohodnotnou náhradou a malo by sa čo najskôr skončiť. "Osamelosť, apatia, ale hlavne pocit toho, že nemám žiadnu hodnotu," uviedol Pöthe v reakcii na to, ako sa momentálne cítia mladí.

V relácii sme sa o aktuálnej nálade v spoločnosti rozprávali aj s dekanom Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského Jánom Klimasom. Aj on uviedol, že vzdelávanie farmaceutov je týmto spôsobom veľmi náročné. "Sú veci, ktoré sa dajú teoreticky odovzdať, ale niektoré zručnosti potrebujete získať v praktickom tréningu," uviedol. Podľa neho bude treba hľadať riešenia aj v ďalšom vzdelávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok