Po škandále musí nemecká automobilka odškodniť zákazníkov

TA3 TASR
13.4.2021 15:25

Automobilový koncern Volkswagen musí v plnej miere odškodniť zákazníkov, ktorí si vzali pôžičku na nákup jeho problematických dieselových modelov s nelegálnym softvérom. Rozhodol o tom v utorok nemecký spolkový súd.

Po škandále musí nemecká automobilka odškodniť zákazníkov
TASR/AP

Škandál odhalila na jeseň 2015 americká Agentúra na ochranu životného prostredia, ktorá obvinila nemeckú automobilku, že do dieselových vozidiel nainštalovala softvér, ktorý jej pri testoch umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty škodlivých emisií dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom. Ich majitelia sa domáhajú odškodnenia.

Spolkový súdny dvor v Karlsruhe v utorok zamietol odvolanie nemeckej automobilky a uviedol, že musí zaplatiť 3300 eur zákazníčke, ktorá si v roku 2013 vzala úver na kúpu jedného z problematických dieselových automobilov, vrátane úrokov z pôžičky. Tento prípad je pritom len jedným z mnohých, ktorým čelí druhá najväčšia automobilka na svete, v snahe urobiť hrubú čiaru za tzv. aférou dieselgate. Náklady VW na škandál už presiahli 32 miliárd eur.

Utorkový verdikt sa týkal zákazníčky, ktorá si kúpila ojazdený VW Golf na úver od VW Bank, dcérskej spoločnosti koncernu. Po vypuknutí škandálu vrátila auto a požiadala o náhradu škody. Volkswagen však nebol ochotný zaplatiť aj úroky z úveru. Koncern v utorok vyhlásil, že tento verdikt nemožno uplatniť na všetky nákupy vozidiel, ktoré boli financované z pôžičiek.

Utorkový verdikt sa týkal zákazníčky, ktorá si kúpila ojazdený VW Golf na úver od VW Bank, dcérskej spoločnosti koncernu. Po vypuknutí škandálu vrátila auto a požiadala o náhradu škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok