Lengvarský bol prekvapením, hovorí šéfka komory sestier

TA3 TASR
13.4.2021 14:38

Voľba ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek prekvapila. Povedala to jej prezidentka Iveta Lazorová. Poukázala na to, že nový šéf ministerstva zdravotníctva je odborník, ale z iného rezortu. To však podľa nej neznamená, že jeho šance na úspech vo vedení ministerstva sú ohrozené.

Lengvarský bol prekvapením, hovorí šéfka komory sestier
TASR/Jaroslav Novák

Zle načasovaná výmena ministra

Lazorová považuje výmenu ministra v čase pandémie nového koronavírusu za veľmi zle načasovanú. Zdôvodňuje to tým, že každý nový minister sa musí so situáciou bližšie oboznámiť a hľadať možnosti na zvládanie náročných manažérskych rozhodnutí. "Aj v Českej republike, kde počas roka vystriedali už štyroch ministrov zdravotníctva, vidíme, že tlak na túto pozíciu je obrovský nielen odborne, ale hlavne politicky," povedala.

O doterajšom pôsobení Lengvarského komora veľa informácií nemá, no predpokladá, že ide o dobrého odborníka a manažéra. Dúfa preto, že sa v rezorte zorientuje čo najskôr. Predpokladá, že šance na jeho úspech úzko súvisia s tým, ako rýchlo sa zorientuje v komplikovanom rezorte a hlavne v ekonomických otázkach.

Komora od nového šéfa rezortu zdravotníctva očakáva, že sa bude venovať nedostatku pracovnej sily v ošetrovateľstve, keďže spôsobuje ohrozenie kvality starostlivosti. Lazorová pripomína, že na Slovensku chýba podľa štatistík takmer 12.000 sestier. V nasledujúcich desiatich rokoch má odísť do dôchodku jedna tretina sestier, pričom ich pribúda veľmi málo.

Najvypuklejší problém vníma vo vedení dokumentácie

Hovorí, že témou Lengvarského by malo byť aj zvýšenie miezd sestier a pôrodných asistentiek či zlepšenie ich pracovných podmienok. Najvypuklejší problém vníma SKSaPA vo vedení ošetrovateľskej dokumentácie. Sestry podľa Lazorovej potrebujú mať prístup k informáciám, tie následne odovzdávať a zaznamenávať v programe, ktorý v súčasnosti chýba.

"Dlhodobo absentovalo prepojenie s elektronickým systémom zdravotníctva, ktoré by zjednotilo informácie pre všetkých poskytovateľov vrátane sestier, a určite aj jednotný systém používania a vykazovania činností v zdravotníckej dokumentácii," myslí si.

Za dôležité považuje i to, aby Lengvarský komunikoval s odborníkmi a za nevyhnutné, aby mal silnú podporu vlády. SKSaPA praje novému ministrovi "šťastnú ruku pri výbere spolupracovníkov", silu a pozitívne myslenie. "Prestavať myslenie ľudí je azda najnáročnejšia práca, ktorá v tomto rezorte veľmi chýba, keďže zdravotníctvo je rezort, v ktorom často hovoríme skôr o hasení problémov, ako o možnostiach presadzovať nejaké zásadné zmeny, je to rezort, kde sa zmeny rodia veľmi pomaly a ťažko," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok