Krajniak o novom šéfovi SIS: Hľadáme kandidáta bez väzieb

TA3
13.4.2021 13:16

Kto po Vladimírovi Pčolinskom povedie Slovenskú informačnú službu? Ako povedal minister práce Milan Krajniak v relácii Braňo Závodský Naživo, v koalícii je dohoda, že by malo ísť o človeka, ktorý nie je naviazaný na žiadnu politickú stranu.

Krajniak o novom šéfovi SIS: Hľadáme kandidáta bez väzieb
TASR/Jakub Kotian

Na otázku, prečo sa vrátil na svoju pozíciu v relácii povedal, že pre neho bolo zlomom stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Prezidentka vyjadrila presvedčenie, že by bolo dobré, keby viedol rezort práce niekto, kto ho pozná. Nakoniec sa "nechal presvedčiť", hoci po demisii nepočítal s tým, že by sa na post vrátil. Myslí si, hlave štátu ponúkli inak dobré mená vrátane Juraja Hlinku. Koaličná kríza podľa Krajniaka trvala už od konca novembra a snažil sa hľadať aj on riešenia. Myslel si, že ak predsedovia strán v tom čase odídu zo svojich pozícií, kríza sa uzavrie.

Na ministra vnútra Romana Mikulca Krajniak nie je nahnevaný, ale neverí, že Vladimír Pčolinský urobil to, čo mu je kladené za vinu. Myslí si, že sa preukáže, že niekto krivo svedčil. "Kočnerovo komando" sledovalo aj Krajniaka, aj Pčolinského, uviedol. Myslí si, že jedným z ľudí, ktorí "iniciovali alebo sa podieľali na fungovaní komanda bol aj Zoroslav Kollár". Vladimír Pčolinský bol na čele Slovenskej informačnej služby pre mnohých nepríjemný. Na otázku, či dôveruje Mikulcovi a policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi odpovedal nepriamo, že rešpektuje rozloženie politických síl.

Je dohoda medzi predstaviteľmi, že sa bude hľadať kandidát, ktorý nie je spojený so žiadnou politickou stranou. Podľa Krajniaka je to na úrovni pána premiéra, prípadne predsedu národnej rady. Nemusí to byť nominácia hnutia Sme rodina, podľa Krajniaka je podstatné, aby tam bol niekto, kto si bude robiť svoju prácu.

O ceste Igora Matoviča do Moskvy bola podľa Krajniakových slov slovenská ambasáda informovaná. Expremiérova cesta do Ruska bola aj témou na koaličnej rade, ako uviedol Krajniak. Matovič dostal podľa Krajniakových informácií poverenie na ďalšie riešenie Sputnika od premiéra Eduarda Hegera. Nemyslí si, že by bol porušený formálny postup. Ako Krajniak povedal, ak chcú voličom pomôcť, musia spolupracovať s tými, ktorým voliči rozdali karty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok