Nútené kŕmenie? Väznica sa vyhráža, že ukončí Navaľného hladovku

TA3 TASR
12.4.2021 16:02

Predstavitelia správy ruských väzníc sa vyhrážajú, že začnú nútene kŕmiť uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného, oznámil jeho tím. Opozičný politik stratil od začiatku svojej protestnej hladovky za mrežami osem kilogramov, informovala tlačová agentúra AFP.

Nútené kŕmenie? Väznica sa vyhráža, že ukončí Navaľného hladovku
SITA/AP

"Vzhľadom na závažnosť protestnej hladovky sa správa väzníc každý deň vyhráža, že začne nútené kŕmenie," napísal na svojom účte na Twitteri Navaľného tím. Navaľnyj si momentálne odpykáva svoj trest odňatia slobody vo väzenskom zariadení pri meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti, a to v kauze Yves Rocher. Súd v Moskve začiatkom februára zmenil trest z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už Navaľnyj strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Po opakovaných sťažnostiach na nedostatočnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosťou nôh vyhlásil Navaľnyj pred časom protestnú hladovku, ktorou sa chce domôcť adekvátneho prístupu k liečbe. Väzenská kolónia v Pokrove je podľa ľudskoprávnych aktivistov známa svojim obzvlášť tvrdým režimom. Samotný Navaľnyj ju nazval "koncentračným táborom".

Putinovho kritika vzali do väzby 17. januára po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy novičokom. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok