Rokovania s NATO sa dostávajú do slepej uličky, varuje Rusko

TASR, TA3
3.5.2012 11:39

Rokovania Moskvy a Washingtonu o plánovanej protiraketovej obrane Severoatlantickej aliancie sa "dostávajú do slepej uličky". Vyhlásil to ruský minister obrany Anatolij Serďukov, podľa ktorého Rusko, USA a NATO nedokázali nájsť "vzájomne prijateľné" riešenie.

Rokovania s NATO sa dostávajú do slepej uličky, varuje Rusko

Dnes sa v Moskve začína Ruskom zvolaná dvojdňová medzinárodná konferencia o protiraketovej obrane, na ktorej sa zúčastnia predstavitelia 50 krajín sveta. USA trvajú na tom, že plánovaný protiraketový štít, ktorý bude rozmiestnený v Európe, nepredstavuje pre Rusko žiadnu hrozbu. Moskva odmieta tvrdenie Washingtonu, že ide výlučne o zmarenie prípadných hrozieb Iránu a iných darebáckych krajín a vyjadrila obavy, že cieľom štítu je napokon oslabiť odstrašujúcu jadrovú silu Ruska.

NATO vyjadrilo ochotu spolupracovať na protiraketovom štíte s Ruskom, ale odmietlo návrh Moskvy, aby túto protiraketovú obranu viedli spoločne. "Nepovedala by som, že sme v slepej uličke...," uviedla v stredu na tlačovej konferencii v Moskve osobitná vyslankyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Ellen Tauscherová."Vieme, ktoré oblasti vyvolávajú obavy a otázky, ale pretože je množstvo z nich technických a iba niektoré politické, je dôležité, aby sme pokračovali v technických a expertných rozhovoroch a posúvali sa smerom k možnosti spolupráce v budúcnosti," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok