Matovič chytil stres, má jedinú šancu. Takto to bolo podľa Danka s cestou do Ruska

TA3
13.4.2021 06:00

Ako sa bude kauza okolo vakcíny Sputnik V ďalej vyvíjať? So šéfom mimoparlamentnej SNS Andrejom Dankom sme v TA3 hovorili aj o tom, prečo Rusko odstúpilo od zmluvy so Slovenskom, a o úlohe expremiéra Igora Matoviča v tejto kauze.

Matovič chytil stres, má jedinú šancu. Takto to bolo podľa Danka s cestou do Ruska
TASR/Michal Svítok

Slovensko má vážny problém

"Slovensko má dnes vážny problém. Ako je známe, máme Sputnik vrátiť a bolo vyžiadané, aby sme ho ďalej nepoužívali a odovzdali do Maďarska," vyjadril sa Danko. Čo sa stalo? Po dvoch týždňoch od nákupu prvej várky vakcín Sputnik prišli podľa Danka Rusi na Slovensko a pýtali sa, prečo neočkujeme. "Boli užasnutí, čo so Sputnikom robíme v Šarišských Michaľanoch, vo výskumných ústavoch, ale hlavne, prečo neočkujeme, pretože už bolo pripravených ďalších 250-tisíc kusov Sputnika," povedal Danko.

Rusi podľa Danka Slovensku vytkli, že porušilo podmienky a nedodržiava časový harmonogram. Naša vláda podľa Danka popri hádkach o koaličnej kríze zabudla na to, že mala vziať od Rusov ďalšiu várku vakcín. "Čo povedali Rusi? Keď nevieš, čo so Sputnikom, odovzdaj ho najbližším ľuďom, Maďarsku, alebo si ho prídeme zobrať," ozrejmil Danko s tým, že dnes je zmluva zrušená, Sputnik musíme odovzdať a Rusi odstúpili od zmluvy.

Čakajú nás penále

Minister financií a expremiér Igor Matovič podľa Danka 6. apríla zatajil verejnosti odstúpenie od zmluvy, zľakol sa a odcestoval do Ruska "nie na ministerskej, ale na referentskej úrovni" riešiť škandál. 

Podľa Danka Rusi od zmluvy odstúpili a v takom prípade sa zmluva ruší "od počiatku". Povinnosťou je zaplatiť zmluvnú pokutu, náhradu škody a vrátiť tovar. Podľa Danka sme nesplnili podmienky ďalšieho odberu a s látkou sme neodborne nakladali. "Preto tu boli Rusi na kontrolu," povedal Danko s tým, že na problém v tom čase upozorňoval. Danko priznal, že zmluvu nevidel, pretože je v utajenom režime. 

Matovič má podľa Danka vážny problém, pretože dnes už Sputnik nevlastníme a môžeme čakať vyčíslenie penálov a náhrady škody. "Nečudujem sa Matovičovi, že sa zľakol, ale pýtam sa, čo robil päť týždňov," povedal Danko. Odhadol, že zmluva bola na 20 miliónov eur a sankcia sa podľa neho môže hýbať "od milióna do päť miliónov".

"Šiesteho apríla Igor Matovič chytil stres, lebo Slovensku vznikla škoda, a teraz má jedinú šancu, presvedčiť niekoho silného, ako je Viktor Orbán, aby sa u Rusov prihovoril, že treba urobiť novú zmluvu, vysporiadať škody a penále a prosiť Rusov, aby ho ´nedopenalizovali´ a vysporiadať, čo so Sputnikmi," myslí si Danko.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok