Čaputová sa zastala slovenských vedcov. Matovičovu cestu kritizovala

TA3 TASR
12.4.2021 13:23

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila podporu slovenským vedcom. V pondelok navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv a tiež Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Hlava štátu ich podporila po kritike expremiéra Matoviča.

Silné a nezávislé inštitúcie

Prezidentka vyjadrila svojou návštevou podporu obom inštitúciám. Ako po ich návšteve povedala, podporu im vyjadrila po vyjadreniach ministra financií Igora Matoviča, ktorými spochybnil a kritizoval kvalitu našich inštitúcií. Prezidentka to považuje za neprimerané a nesprávne.

"Súčasťou demokracie sú aj silné a nezávislé inštitúcie. Akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe oslabujú dôveru verejnosti v tieto inšitúcie," povedala a pripomenula verbálne ataky a vyhrážky, ktorým čelila napríklad aj šéfka liekového ústavu Zuzana Baťová.

Viac otáznikov ako odpovedí

Čaputová nesúhlasí s tým, aby téma Sputnik V bola používaná na rozdeľovanie Slovenska. "Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je bezpečná a efektívna," vyzdvihla Čaputová a povedala, že doterajšie výsledky, ktoré boli v laboratóriách na Slovensku spravené, boli v prospech Sputniku V. "Stojím za slovenskými vedeckými inštitúciami. Vážim si ich prácu," uviedla prezidentka. Pripomenula, že mnohí z vedcov sa sami angažovali pri pomoci so zvládaním pandémie koronavírusu na Slovensku.

Matovičova cesta do Maďarska podľa prezidentky vzbudzuje viac otáznikov ako odpovedí. "Faktom je, že tá cesta má svoj zahranično-politický rozmer." Prezidentka pripomenula, že v pondelok sa ozvali viacerí súčasní aj bývalí diplomati, ktorí konštatovali porušenie viacerých diplomatických štandardov.

ŠÚKL návštevu podľa svojej hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej oceňuje. Príchod prezidentky dal podľa hovorkyne ŠÚKL nádej, že štát oceňuje jeho prácu a rozhodnutia smerujúce k tomu, aby lieky uvádzané na trh spĺňali prísne kritériá. "Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska," dodala Jurkemíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok