Rozdali ceny BAFTA. Najlepším filmom je dráma o nomádoch

TA3 TASR
11.4.2021 23:16

Britská akadémia filmových a televíznych umení (BAFTA) udelila v nedeľu ocenenia v hlavných kategóriách. Aj druhý večer tohtoročného odovzdávania cien sa pre protipandemické opatrenia uskutočnil v prevažne virtuálnej forme.

Rozdali ceny BAFTA. Najlepším filmom je dráma o nomádoch
SITA/AP

Cenu za najlepší film si odniesla americko-nemecká dráma "Krajina nomádov" o súčasných Američanoch putujúcich po Spojených štátoch. Ďalšími nominovanými snímkami boli "Otec", "Mauritánec", "Nádejná mladá žena" a "Chicagsky tribunál".

Rovnaký film priniesol jeho čínskej režisérke Chloé Čao ocenenie za najlepšiu réžiu. V danej kategórii boli nominovaní aj Jasmila Žbaničová ("Quo vadis, Aida?"), Lee Isaac Chung ("Minari"), Sarah Gavronová ("Rocks"), Shannon Murphyová ("Kým sa skončí leto") a Thomas Vinterberg ("Chľast").

Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa stal Anthony Hopkins, ktorý vo filme "Otec" stvárnil postaršieho muža vyrovnávajúceho sa s následkami demencie. O cenu sa v tejto kategórii uchádzali aj Riz Ahmed ("Sound of Metal"), Chadwick Boseman ("Ma Rainey – matka blues"), Adarš Gurav ("Biely tiger"), Mads Mikkelsen ("Chľast") a Tahar Rahim ("Mauritánec").

V kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe triumfovala Frances McDormandová, ktorá si ocenenie vydobyla účinkovaním v dráme "Krajina nomádov". Jej konkurentkami boli Bukky Bakrayová ("Rocks"), Radha Blanková ("Štyridsaťročná verzia"), Vanessa Kirbyová ("Črepiny ženy"), Wunmi Mosakuová ("Jeho dom") a Alfre Woodardová ("Clemency").

Najlepším filmom v inom než anglickom jazyku sa stal "Chľast" dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga. Sošku za najlepšiu filmovú hudbu si odniesli Jon Batiste, Trent Reznor a Atticus Ross, ktorí sa podieľali na animovanej snímke "Duša" režiséra Petea Doctera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok