Matovič očami politologičky: Ide mu o pozornosť, Slovensku to škodí

TA3
12.4.2021 00:00

Komunikácia Igora Matoviča sa ani v úlohe ministra financií nezmiernila. Jeho nedávne rokovania o ruskej vakcíne Sputnik V sú toho dôkazom. Hovoril o "vysokopostavených nepriateľoch" ale aj o "štekajúcich ratlíkoch". Ako môžu jeho výroky a samostatné konanie ovplyvniť obraz Slovenska na medzinárodnej scéne? Čo o Matovičovi hovorí štýl jeho komunikácie? Pýtali sme sa politologičky Dariny Malovej z Univerzity Komenského.

Matovič očami politologičky: Ide mu o pozornosť, Slovensku to škodí
TASR/Jaroslav Novák

"Už sme si zvykli, že Igor Matovič uprednostňuje populistické reči a nečakané ťahy pred vecným riešením problémov a rešpektovaním pravidiel. Robí to, len aby si získal pozornosť médií a verejnosti. Každým takýmto činom však poškodzuje renomé Slovenska ako etablovaného demokratického a suverénneho štátu. Aj v tejto kauze okolo vakcíny Sputnik potvrdil, že reaguje predovšetkým na impulzy zo sociálnych sietí, čím ignoruje dlhodobé zahraničnopolitické priority Slovenska. A dokonca aj zdravý sedliacky rozum, ku ktorému sa niekedy odvoláva," uviedla politologička Malová v súvislosti so súčasnou komunikáciou Matoviča pri rokovaniach o ruských vakcínach Sputnik V. Snaha o ich záchranu u mnohých vyvolala rôzne reakcie, Matovič rokoval v Rusku i v Maďarsku, a to bez slovenskej diplomacie.

"Ako typický sólo hráč nedal priestor diplomatom, obišiel aj vládne pravidlá, popritom pourážal expertov, štátne vedecké inštitúcie a to všetko len preto, aby od jeho virtuálnych fanúšikov získal pochvalu," uviedla Malová, podľa ktorej týmto spôsobom vzniká len zmätok, chaos, nepochopenie a vytváranie obrazu o skrytých nepriateľoch. "To všetko poškodzuje dôveru ľudí v politiku, tým pádom aj demokraciu," dodala.

Podľa politologičky je tu však zaujímavý moment v tom, že zmluva s Ruskom nebola zverejnená. "Tak sa Matovičov - oprávnený - imidž ako protikorupčného bojovníka, môže ľahko poškodiť a zrazu sa z neho môže stať "pán netransparentný"," uviedla s tým, že to môže byť napokon smutným výsledkom jeho cesty do Ruska a Maďarska.  "Týmito krokmi a vyjadreniami dostáva do mimoriadne nepríjemnej situácie celú vládu a aj svojich koaličných partnerov, ktorí radšej nereagujú. Zrejme vedia, že by to nemalo význam. Aj to je neradostné zistenie po roku vládnutia novej vlády," dodala.

Podľa politologičky Matovič svojím konaním vytvára chaos, zmätok a obraz o skrytých nepriateľoch. To všetko poškodzuje dôveru ľudí v politiku i demokraciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok