Zločinci sa zlepšujú. Polícia v Rakúsku dostane väčšie právomoci

TA3 TASR
22.2.2018 00:33

Rakúska polícia získa rozsiahle právomoci na monitorovanie ciest, verejnej dopravy a internetovej komunikácie. Umožní jej to balíček bezpečnostných opatrení, ktorý v stredu schválila vláda, píše agentúra DPA.

Skype aj WhatsApp

Podľa plánu, ktorý však ešte musí schváliť parlament, získajú orgány prístup k obrazovým a zvukovým monitorovacím systémom súkromných spoločností, ktoré ponúkajú služby verejnosti. Ide napríklad o spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na prepravu.

Polícia má tiež napríklad pri vyšetrovaní vážnych zločinov a terorizmu získať prístup ku komunikačným programom ako WhatsApp a Skype. Zabezpečiť by ho mala inštalácia odpočúvacieho softvéru. Vláda chce zároveň rozšíriť používanie systémov cestnej kontroly, ktoré zaznamenávajú evidenčné čísla áut.

Rýchle zmrazenie

Zatiaľ čo Súdny dvor EÚ zrušil smernicu Únie o povinnom uchovávaní telekomunikačných údajov, rakúska vláda prišla s alternatívou s názvom "rýchle zmrazenie". Rakúske orgány by na základe tejto alternatívy mohli pri vyšetrovaní určitých trestných činov nariadiť telekomunikačným firmám ukladanie užívateľských údajov až na jeden rok.

Podľa rakúskych ministrov vnútra a spravodlivosti Herberta Kickla a Josefa Mosera tieto opatrenia do masového sledovania nevyvrcholia. Je však potrebné reagovať na vývoj terorizmu a závažnej trestnej činnosti. "Zločinci sa zlepšujú," vyhlásil v tejto súvislosti Kickl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok