Štátny pohreb nebude. Princ Phillip si želal kráľovskú rozlúčku

TA3 TASR
9.4.2021 16:56

Posledná rozlúčka s princom Philipom sa neuskutoční formou štátneho pohrebu. V piatok o tom informovala britská spravodajská stanica SkyNews. Kráľovská rodina zároveň vyzvala ľudí, aby naďalej dodržiavalí pandemické nariadenia a nezúčastňovali sa na spomienkových zhromaždeniach.

Štátny pohreb nebude. Princ Phillip si želal kráľovskú rozlúčku
TASR/AP

Princ Philip, ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov, bude pochovaný v kráľovskej rezidencii Windsorský zámok v súlade s jeho prianím. Štátne vlajky budú viať na pol žrde až do 8.00 h deň po jeho pohrebe, píše SkyNews. Spravodajská stanica ešte predtým informovala, že sám princ si želal kráľovský, a nie štátny pohreb. O konečných plánoch rozhodne v nadchádzajúcich dňoch kráľovná.

O úmrtí princa Philipa informoval v piatok Buckinghamský palác. "S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu," píše sa vo vyhlásení paláca.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom. Na Windsorský zámok sa vrátil 16. marca po prepustení. Philip, ktorý sa oženil v roku 1947 v tom čase s budúcou kráľovnou Alžbetou, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok