Británia smúti. Zomrel princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II.

TA3
9.4.2021 13:08

Princ Philip strávil pred časom niekoľko týždňov v nemocnici kvôli infekcii. Zomrel vo veku 99 rokov.

O úmrtí informoval britský portál Dailymail. Podľa jeho informácií strávil vojvoda z Edinburghu posledné dni na zámku Windsor spolu so svojou manželkou. Krátko predtým bol takmer mesiac hospitalizovaný v nemocnici kvôli infekcii a problémom so srdcom.

"S hlbokým žiaľom oznámila jej veličenstvo kráľovná smrť svojho milovaného manžela, jeho kráľovskej výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho kráľovská výsosť dnes ráno na Windsorskom hrade pokojne odišla. Kráľovská rodina sa spája s ľuďmi na celom svete a smúti za jeho stratou," píše sa vo vyhlásení kráľovskej rodiny na Facebooku.

Posledná rozlúčka s princom sa bude konať v kaplnke svätého Juraja vo Windsore. Štátny pohreb sa zrejme konať nebude, keďže on sám si neželal, aby bolo okolo neho veľa "kriku". Kráľovná bude držať osemdňový smútok za svojím manželom, ktorý by mal byť pochovaný v areáli Windsorského zámku v záhrade Frogmore.

Jeho manželstvo s kráľovnou Alžbetou trvalo 73 rokov, z toho 69 rokov bola Alžbeta zároveň aj britskou kráľovnou. Ako píše britský portál, svojho manžela zbožňovala už od mladosti. Na ich zlatej svadbe v roku 1997 hovorila Alžbeta o svojom manželovi s veľkou láskou. "Jednoducho povedané, vždy bol mojou silou a ostal ňou po celé tie roky." Vtipný, verný a často kontroverzný, bol vojvoda vždy oporou pre kráľovnú, jej dôverníkom a mužom, na ktorého sa vždy spoliehala.

Až do svojej smrti bol princ Philip najdlhšie slúžiacim manželom v histórii Británie a najstarším partnerom vládnuceho panovníka. Mal desať pravnúčat, pričom posledné z nich sa narodili len prednedávnom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok