Tomáš Valášek mieri do novej strany

TA3 TASR
9.4.2021 09:57

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a bývalý člen strany Za ľudí Tomáš Valášek vstupuje do mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS). Pre TASR to potvrdili zdroje z prostredia PS. Informovať by o tom mal Valášek na piatkovej tlačovej konferencii s predsedníčkou strany Irenou Bihariovou.

Poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek vstupuje do Progresívneho Slovenska. Oznámila to v piatok na tlačovej konferencii predsedníčka strany Irena Bihariová. "Tomáša Valáška som dlhodobo vnímala ako človeka, odborníka a politika, s ktorými sme vykazovali hodnotové a ideologické prieniky. Naše pohľady sa zhodujú aj v chápaní potrieb a priorít Slovenska: obaja považujeme za nevyhnutné budovať liberálnu, proeurópsku a modernú budúcnosť našej krajiny," uviedla Bihariová.

S Valáškom sú si podľa nej blízki nielen hodnotovo, ale aj ľudsky. "Páči sa mi jeho odvaha povedať pravdu, aj keď sú niekedy dôsledky takéhoto konania nepríjemné. Zároveň si veľmi vážim každého poslanca, ktorý sa nebojí pomenovať veci pravdivo a ktorý uprednostnil vlastnú morálnu integritu pred legitimizovaním obrovských zlyhaní tejto vládnej koalície," doplnila šéfka progresívcov.

Chce naplniť sľuby

Valášek hovorí, že s Progresívnom Slovenskom ho spájaju spoločné hodnoty, dlhodobé vzťahy s viacerými ľuďmi v strane. Od jeho odchodu zo Za ľudí opakovane tvrdil, že z politiky neodchádza, aby pomohol urobiť zo Slovenska ešte úspešnejšiu, bezpečnejšiu a v zahrničí uznávanejšiu krajinu a svoj sľub slovenským voličom plánuje dodržať. "Ideme vložiť všetku našu energiu do budovania alternatívy, aby si už voliči nemuseli vyberať len medzi súčasnou vládou, so všetkými jej prešľapmi, a súčasnou opozíciou, s jej závanom fašizmu či korupcie, ale aby mohli voliť podľa vlastného srdca a rozumu," uzavrel Valášek.

Stranu Za ľudí aj vládnu koalíciu opustil po nákupe ruskej vakcíny Sputnik V, keď prepukla aj koaličná kríza. So stranami PS a Spolu komunikoval aj Valáškov kolega a poslanec Miroslav Kollár, ktorý rovnako odišiel z koalície a strany Za ľudí.

Tomáš Valášek kritizoval vtedajšieho premiéra Igora Matoviča a v ostrých slovách pokračoval aj vo štvrtok, keď Matovič odcestoval do Moskvy, kde mal rokovať o vakcínach Sputnik. Valášek sa vyjadril, že tým súčasný minister financií len spustí ďalšiu vládnu krízu."Táto cesta potvrdila, že pre expremiéra je aj táto dôležitá agenda len pridruženou činnosťou a mieni sa naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča," myslí si.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok