Útok na kostol na juhu Francúzska mala plánovať tínedžerka

TA3 TASR
8.4.2021 18:12

Francúzski vyšetrovatelia z protiteroristickej prokuratúry vo štvrtok oznámili, že 18-ročná žena zatknutá počas veľkonočného víkendu je podozrivá z plánovania útoku na kostol.

Útok na kostol na juhu Francúzska mala plánovať tínedžerka
SITA/AP (ilustračné)

O tínedžerke sa medzičasom objavili nové podrobnosti. Žila v bytovom komplexe v meste Béziers na juhu Francúzska a je podozrivá z prípravy útoku na kostol v neďalekom Montpellieri počas veľkonočných sviatkov. Predstavitelia z prokuratúry špecializovanej na boj proti terorizmu vo štvrtok uviedli, že počas prehliadky v bydlisku tínedžerky našli fotografiu učiteľa Samuela Patyho, ktorému radikálny islamista vlani v októbri odrezal hlavu. Zavraždil ho po tom, čo Paty vo svojej triede ukazoval karikatúry islamského proroka Mohameda.

V byte mladej ženy sa tiež podľa prokuratúry našli materiály na výrobu bomby, ako aj fotografie "ozbrojených džihádistov", náčrt pôdorysu neďalekého kostola a rukou písané poznámky týkajúce sa nacistov a teroristickej organizácie Islamský štát. Tínedžerka, ktorej totožnosť nezverejnili, nebola doposiaľ "v hľadáčiku" úradov. Zástupcovia prokuratúry zdôraznili, že v byte podozrivej sa nenašli žiadne zostrojené výbušniny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok