Cestou do Ruska Matovič privoláva novú krízu, kritizuje Valášek

TA3 TASR
8.4.2021 11:49

Let ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) do Ruska ovplyvní podľa slov poslanca NR SR Tomáša Valáška slovenskú domácu a zahraničnú politiku. Skonštatoval to na sociálnej sieti. Cesta podľa neho zvyšuje možnosť ďalšej koaličnej krízy.

Minister pre všetko

Valášek sa nazdáva, že Matovič bude akýmsi "ministrom pre všetko" a nevzdal sa úplne svojej agendy z premiérskych čias. Poukázal aj na súvislosť so zhromaždením ruskej armády na hraniciach Ukrajiny. Cesta Matoviča podľa Valáška búra mýty o "odstúpení" expremiéra.

Skonštatoval, že minister financií je druhý najmocnejší muž vlády a cez peniaze nepriamo kontroluje iných ministrov. "Táto cesta potvrdila, že pre expremiéra je aj táto dôležitá agenda len pridruženou činnosťou a mieni sa naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča," podotkol.

Valášek tiež tvrdí, že expremiér týmto zároveň stavia do nemožnej situácie strany Za ľudí a SaS a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády. "Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde," myslí si.

Ozrejmil, že o zahraničných cestách ministrov rozhoduje vláda a táto Matovičova cesta na programe jej rokovania v stredu nebola. Predpokladá, že možno príde dodatočná žiadosť o schválenie cesty, no šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) a ministerky Mária Kolíková a Veronika Remišová (obe Za ľudí) môžu hlasovať proti, ale budú prehlasovaní.

Poslanec Tomáš Valášek 1. marca opustil vládnu koalíciu a vzdal sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. Dôvodom boli okolnosti nákupu vakcíny Sputnik V.

Konflikt Ruska a Ukrajiny

Za najdôležitejšie považuje Valášek to, ako Matovič naloží s otázkou ruských vojsk na hranici Ukrajiny. "Letí tam v čase, keď Moskva nazhromaždila najviac vojsk od intervencie na východe Ukrajiny v roku 2014. Za týchto okolností, keď vysoký predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO navštívi Moskvu, nemôže sa tváriť, že ho dianie na Ukrajine nezaujíma," namieta Valášek.

Ako minimum by mal podľa neho Matovič podporiť dlhodobú slovenskú, európsku a aliančnú pozíciu, že Rusko je v tomto konflikte agresorom, malo by jednotky z hranice stiahnuť a kontrolu nad hranicou navrátiť Ukrajine. Hovorí, že čokoľvek iné znamená ísť proti záujmom Slovenska.

Minister financií Matovič sa vo štvrtok v Moskve stretne s výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrijevom. Rokovanie sa má podľa slov rezortu financií týkať vakcíny Sputnik V. "Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko," ozrejmilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok