Korčok volal s Ukrajinou. Slovensko vyjadrilo krajine podporu

TA3 TASR
7.4.2021 22:31

Na východe Ukrajiny panuje napätá atmosféra. Obavy vyvolávajú masívne presuny ruskej armády. Kremeľ pohyb svojich jednotiek nepopiera. Vývoj so znepokojením sleduje Severoatlantická aliancia, Spojené štáty či Európska Únia. Podporu Ukrajine vyjadrilo opäť aj Slovensko. Čo sa bude diať zostáva nejasné.

Podporu vyjadril rezortnému partnerovi

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok hovoril v stredu so svojím ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom o pohyboch ruských síl neďaleko ukrajinských hraníc, pričom Kyjevu opäť vyjadril podporu slovenskej vlády. Šéf rezortu diplomacie SR o tom informoval na Twitteri.

"Hovoril som so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom o súčasnej situácii na východe Ukrajiny a sústreďovaní ruských vojakov. Ubezpečil som ho, že slovenská vláda naďalej podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Budeme v kontakte," napísal Korčok.

Kuleba postoj Korčoka ocenil. "Veľmi si vážime zásadný a nezmenený postoj Slovenska pri podpore Ukrajiny v čase, keď Rusko pokračuje v sústreďovaní svojej armády (pri hraniciach) a iných destabilizačných aktivitách. Všetci musíme zostať jednotní, aby sme mohli čeliť pokračujúcej ruskej agresii," napísal v reakcii na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie.

Obavy vyjadril aj šéf NATO

Znepokojenie v súvislosti s pohybmi ruských vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou vyjadril v utorok aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Solidaritu s Ukrajinou v tejto súvislosti vyjadrili aj Spojené štáty, Veľká Británia i Európska únia.

Pentagón minulý týždeň oznámil, že americké jednotky v Európe boli v súvislosti s vývojom situácie na východe Ukrajiny uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti. Kremeľ presuny svojich jednotiek nepoprel. Uviedol však, že Moskva tým "nikoho neohrozuje" a že vojakov môže po svojom území presúvať podľa vlastného uváženia.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti Donbasu ovládli proruskí separatisti. Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok