Nákladnú loď unáša more. Pre zlé počasie odložili odtiahnutie

TA3 TASR
7.4.2021 21:37

Holandská nákladná loď, ktorá je voľne unášaná vo vodách Severného mora a hrozí jej prevrhnutie, musí zostať na mori dlhšie, než sa predpokladalo. Stredajšiu odťahovú operáciu museli totiž odvolať pre nepriaznivé počasie.

Nákladnú loď unáša more. Pre zlé počasie odložili odtiahnutie
TASR/AP

Akciu zameranú na odtiahnutie plavidla Eemslift Hendrika, z ktorého už evakuovali posádku, odložili na štvrtok, oznámila nórska pobrežná stráž. Existujú obavy, že by sa plavidlo v rozbúrených vodách pri pobreží Nórska mohlo potopiť a že by do mora mohli uniknúť toxické látky. V lodi sa nachádza približne 350 ton ťažkého vykurovacieho oleja a 50 ton nafty.

Riziko, že loď narazí na plytčinu, je však podľa nórskej pobrežnej stráže nízke. K unášanej lodi s dĺžkou 112 metrov boli vyslané dva remorkéry holandskej záchranárskej spoločnosti Smit Salvage, pobočky firmy Boskalis, ktorá nedávno pomáhala pri uvoľňovaní vzpriečenej kontajnerovej lode Ever Given v Suezskom prieplave.

Eemslift Hendrika vyslala núdzový signál v pondelok po tom, ako sa dostala do nepriaznivých poveternostných podmienok. Jej bližšie nešpecifikovaný náklad sa posunul, čo spôsobilo nebezpečný náklon plavidla. Poloha lode sa neskôr stabilizovala, ale 12-člennú posádku preventívne evakuovali vrtuľníkom. V utorok večer sa nákladná loď nachádzala 74-93 kilometrov západne od mesta Alesund ležiaceho na nórskom pobreží.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok