Podfukári obchádzali systém. Sms-ky im dali návod, ako podvádzať pri očkovaní

TA3
8.4.2021 06:00

Systém registrácie na očkovanie síce oficiálne prijíma vekovú kategóriu 50 plus, ale niektorým "podfukárom" sa ho podarilo oklamať. V prihlasovacom formulári označili možnosť, ktorá im umožnila dokončiť rezerváciu, aj keď na ňu nemali nárok. Problém už ministerstvo odstránilo, očkovanie však stále nebeží hladko. O úskaliach očkovania sme v TA3 diskutovali s hlavným lekárom bratislavskej župy Tomášom Szalayom.

Podfukári obchádzali systém. Sms-ky im dali návod, ako podvádzať pri očkovaní
TASR/Jakub Kotian

Obchádzanie pravidiel

Počas veľkonočného piatku prišlo z registračnej čakárne takmer 1500 ľudí z 2000 ľudí mladších ako 50 rokov, opisuje Szalay. Viacerí vraj ukazovali sms-ky, ktoré sa šírili ako virál. Obsahovali návod, ako obísť systém a dostať pozvanie na očkovanie skôr. Niektorí z nich boli podľa Szalaya naivní, niektorí vedeli, že podvádzajú. Títo ľudia neboli náhradníkmi a predbehli tých starších. Ministerstvo zdravotníctva nakoniec tento problém odstránilo.

"To, že je v tom formulári takáto chyba, to nebola novinka," povedal Szalay. Podľa svojich slov na to upozorňoval od prvého dňa očkovania. Formulár podľa neho púšťal rôzne nekorektné typy rodných čísel a nekorektné formáty dát. Z Národného centra zdravotníckych informácií prichádzali chybné údaje, čo si všimli pri preposielaní dát naspäť. Stovky ľudí v systéme mali nesprávne rodné čísla, čo bolo potrebné pracne overovať telefonicky, aby zdravotné poisťovne dostali správne údaje. "Toto nemá čo robiť vakcinačné centrum," ohradil sa riaditeľ zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja.

Ďalšie riziká systému

"Keď sme dostali zadania, ako má vyzerať vakcinačné centrum, registrácia mala byť technicko-formálna vec," vysvetlil Szalay. Kontrola občianskeho preukazu pri registrácii trvá pár sekúnd. Ak sa z takéhoto bodu má stať miesto, "kde sa nielenže bude pozerať nejaký dokument, či ste zamestnaní, ale analyzovať zmluvné vzťahy," proces sa naruší. Ide o profesie kritickej infraštruktúry, ktoré by mali mať nárok na prednostné očkovanie.

Szalay upozorňuje, že proces, keď záujemca o očkovanie vytiahne pracovnú zmluvu, dodávateľskú zmluvu a ďalšie formuláre, je omnoho náročnejší. Pri tomto systéme stúpa riziko, že sa predbehne ktosi, kto na očkovanie nárok nemá. "Ak príde takýchto ľudí 1500, systém vakcinačného centra to zahltí," hovorí Szalay. Takýto filter ľudí by mal podľa neho prebiehať inde. "Človek, ktorý nemá nárok na očkovanie, sa ani nemá dostať na štadión. Mala by ho filtrovať čakáreň, zatiaľ však nefiltruje, ale snáď sa toho dočkáme," kritizuje.

Bratislavský kraj očkuje viac

Szalay vysvetlil, že Bratislavský samosprávny kraj má pomerne veľkú rezervu vakcín, a to vďaka tomu, že si zaobstarali správne injekčné striekačky. Striekačky, ktoré kraju dodal štát, nedokázali z flaštičky s očkovacou látkou dostať také množstvo vakcín. Striekačky, ktoré si zabezpečila Bratislava, majú "malý mŕtvy priestor". Týmto spôsobom podľa Szalaya vedia urobiť "o 20 percent viac očkovaní", ako predpokladá štát. Štát vraj na nevhodné striekačky opakovane upozorňovali, avšak bez výsledku. Kraj tak zvládne zaočkovať viac náhradníkov.

Budeme si môcť časom sami vybrať vakcínu? Ľudia majú k dispozícii informáciu, akou látkou ich budú očkovať, už v pozývacej sms. Ak nie sú spokojní, môžu sa odhlásiť. Časť ľudí sa snaží vyhnúť AstraZenece. Momentálne je však AstraZeneca jedinou látkou vo veľkokapacitných očkovacích centrách. To sa podľa Szalaya zmení a k dispozícii by čoskoro mal byť aj Pfizer/BioNTech.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok