Ak Heger neprekoná svoju submisivitu, Matovič môže vládnuť ďalej

TA3
6.4.2021 13:17

Riešenie vládnej krízy na Slovensku je podľa politológa Grigorija Mesežnikova svetovým unikátom. Podľa sociológa Michala Vašečku koaličným partnerom vyšiel risk. Mesežnikov a Vašečka hodnotili v rádiu Expres, aké šance na prežitie má vláda na čele s Eduardom Hegerom.

Ak Heger neprekoná svoju submisivitu, Matovič môže vládnuť ďalej
TASR/Martin Baumann

Vyhrali všetci

"Nateraz je kríza ukončená," vyjadril sa Mesežnikov v relácii Braňo Závodský Naživo. Nateraz budeme podľa neho svedkami experimentu. Situácia, keď premiér opúšťa svoju funkciu, ale ostáva vo vláde ďalej ako minister, je nová. Expremiér Igor Matovič je navyše šéfom strany OĽANO, teda straníckym šéfom nového premiéra. Kľúčové podľa Mesežnikova bude, ako sa zachová Heger a ako sa bude správať voči Matovičovi.

Vašečka tvrdí, že pre túto chvíľu "vyhrali všetci". Poukázal na to, že ak Heger neprekoná svoju submisivitu, Matovič bude vládnuť ďalej. Sociológ ocenil, že počas sviatkov si mohla verejnosť na Slovensku oddýchnuť od konfliktných facebookových statusov. Matoviča označil za "politicky nesmierne talentovaného človeka", ktorý však prináša chaos a stráca ťah na bránu pri riešení problémov.

Priateľstvo Hegera s Matovičom

Mesežnikov pripomenul, že už po voľbách pred vyše rokom sa diskutovalo, či bude Matovič schopný viesť vládu. "Teraz vieme, že sa neukázal ako efektívny manažér," zhodnotil. Ak Heger minimalizuje riziká konfliktov medzi ministrom hospodárstva a šéfom SaS Richardom Sulíkom a expremiérom, vláda podľa politológa môže vydržať.

Vašečka sa vyjadril, že nevieme, či bude Heger dobrým premiérom a nevieme, ako veľmi bude Matovič zasahovať do jeho pôsobenia. Podľa Vašečku je otázne, či bude nový premiér prípadne schopný zastaviť Matoviča. Sociológ poukázal na to, že medzi Hegerom a Matovičom je priateľský vzťah, čo je úplne iná situácia, než v prípade Roberta Fica, ktorého v kresle premiéra nahradil jeho stranícky podriadený Peter Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok