Novým prezidentom Vietnamu sa stane doterajší premiér

TA3 TASR
5.4.2021 10:42

Novým vietnamským prezidentom sa stane doterajší premiér Nguyen Xuan Phuc. Potvrdila to v pondelok vládnuca Komunistická strana Vietnamu, ktorej členovia zaňho zahlasovali počas dvanásťdňového zasadnutia národného zhromaždenia.

Novým prezidentom Vietnamu sa stane doterajší premiér
TASR/AP

Phuc, ktorý bude ako prezident zastávať prevažne reprezentatívnu úlohu, bol predsedom vlády Vietnamu od roku 2016 a od roku 2011 pôsobil ako jej podpredseda. Na pozícii premiéra zohral kľúčovú rolu pri ratifikovaní viacerých významných obchodných dohôd.

Oznámenie o tom, kto sa stane novým premiérom krajiny, sa očakáva v pondelok popoludní. Odhaduje sa, že ním bude Pham Minh Chính, šéf politbyra KSV. Dovedna si vietnamský parlament volí 25 kľúčových politických pozícií vo vedení krajiny. Za nového predsedu národného zhromaždenia bol 31. marca zvolený šéf hanojskej komunistickej strany Vuong Dinh Hue.

V roku 2018 prevzal generálny tajomník KSV Nguyen Phú Trong aj post prezidenta po tom, čo zomrela dovtedajšia hlava štátu Tran Dai Quang. Zvolenie Phuca za nového prezidenta je koncom duálnej role Tronga a návratom k vietnamskému tradičnému systému štyroch pilierov vedenia - postu predsedu KSV, postu prezidenta, postu premiéra a postu predsedu národného zhromaždenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok