Zadržali osoby spájané s minuloročnými útokmi v Katalánsku

TA3 TASR
20.2.2018 18:29

Orgány na juhu Francúzska zadržali tri osoby v súvislosti s teroristickými útokmi, ktoré otriasli vlani v auguste španielskym regiónom Katalánsko. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskej prokuratúry.

Zadržali osoby spájané s minuloročnými útokmi v Katalánsku
ILU FOTO SITA/AP

Totožnosť zadržaných nezverejnili

K zadržaniu uvedených osôb došlo v juhofrancúzskych departmánoch Tarn a Gard po minulomesačnom rozhodnutí francúzskeho sudcu otvoriť plnohodnotné vyšetrovanie útokov v katalánskych mestách Barcelona a Cambrils, ktoré si vyžiadali dokopy desiatky mŕtvych a zranených.

Vyšetrovanie sa týka "pokusu o vraždu v rámci teroristickej akcie" a "zločinného teroristického spolčenia". Totožnosť ani štátnu príslušnosť zadržaných nezverejnili. Francúzske orgány voči nim zatiaľ nevzniesli obvinenia, prokuratúra však bez ďalších podrobností uviedla, že ide o členov siete jedného z predpokladaných útočníkov.

Pri útokoch v Barcelone a Cambrilse zo 17. a 18. augusta 2017 zahynulo 16 ľudí a vyše 130 utrpelo zranenia. Väčšina z obetí zahynula pri útoku dodávkou na barcelonskej promenáde Las Ramblas. Zodpovednosť za obe teroristické akcie prevzala džihádistická organizácia Islamský štát.

Za útokmi je teroristická bunka

Podľa údajov polície, ktoré prevzala agentúra DPA, stála za útokmi 12-členná teroristická bunka. Dvaja z jej členov zahynuli pri náhodnom výbuchu krátko pred samotnými útokmi, ďalších šiestich usmrtili policajti. Dvoch predpokladaných spolupáchateľov v Španielsku zadržiavajú, zatiaľ čo zvyšných dvoch prepustili na kauciu.

Francúzsky protiteroristický prokurátor ešte koncom augusta prezradil, že viaceré z týchto osôb sa niekoľko dní pred útokmi zdržiavali v parížskom regióne. Vyšetrovatelia sa snažili zistiť dôvod ich návštevy a to, či prišli vo Francúzsku do styku s inými "zaujímavými" osobami, pripomenula DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok