5 tipov, ako mať vďaka strave viac energie

TA3
1.4.2021 15:46

Prečo sme neustále unavení? Hoci potreba vyváženého životného štýlu s dostatkom oddychu je v spoločnosti čoraz populárnejšou tému, stále menej ľudí takýto životný štýl aj naozaj praktizuje. Často na to dopláca aj naša strava. Namiesto vedomého stravovania jeme nesústredene, v zhone a hocičo, čo nám príde pod ruku.

5 tipov, ako mať vďaka strave viac energie

Nevšímame si množstvo prijatého cukru a ani to, či je naša strava pestrá a vyvážená. Vytvárame si tak nezdravé návyky, ktoré priamo vplývajú na našu hladinu energie, schopnosť sústrediť sa na prácu a z dlhodobého hľadiska aj na naše zdravie.

Ako to napraviť?

Dbať na dostatočný príjem vitamínov a iných zdraviu-prospešných látok, vyvážený pomer makroživín a celkovo zdravú stravu je potrebné neustále. Nezáleží na tom, koľko práce či povinností máte. Strava je jedným z najvýznamnejších faktorov vplývajúcich na zdravie a často je aj priamym riešením niektorých problémov.

1-1_0a14036f-7df8-850f.png

Zoberme si takú energiu. Nezdravá strava ju rozkolíše, zdravá zase stabilizuje. Výsledkom zdravého stravovania je tak lepšia koncentrácia na prácu, tým pádom aj vyššia produktivita a viac času pre váš oddych a relax.

Ako to však dosiahnuť? Existuje niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete nakopnúť vašu energiu a udržať si ju stabilnú počas celého dňa.

1. Stravu si rozdeľte na celý deň.

To, že si stravu rozdelíte na celý deň síce neznamená, že váš metabolizmus bude pracovať rýchlejšie alebo efektívnejšie, ani že automaticky zjete menej. Znamená to však to, že sa zrejme vyhnete neznesiteľnému hladu i následnému prejedeniu sa. Rozloženie stravy rovnomerne na celý deň zaručí, že váš organizmus bude mať po celý čas dostatok živín, takže si ich nebude pýtať (čo by sa prejavilo pocitom hladu). Navyše sa však vyhnete aj poobednej únave, ktorá sa dostaví vždy, keď si na obed doprajete príliš veľkú porciu, ktorú potom telo dlho a vyčerpávajúco trávi.

2. Pomôžu superpotraviny a železo

Železo, resp. jeho (ne)dostatok priamo vplýva na vašu hladinu energie. Tento minerál má na starosti prísun kyslíka do buniek - ak nie je kyslík dodaný v dostatočnej miere, bunky nie sú schopné plnohodnotne fungovať, čo vy pocítite ako nedostatok energie a ospalosť. Skvelým zdrojom železa je napríklad špenát, strukoviny či taktiež vajíčka, vločky či tekvicové semienka.

3-1_0a140371-7e3e-eb70.png

Množstvo superpotravín má preukázateľne pozitívne účinky na kognitívne funkcie a udržiavanie stabilnej hladiny cukru. Patria sem napríklad konopné, ľanové alebo chia semienka. Vďaka vysokému obsahu omega-3, respektíve omega-6 mastných kyselín, draslíka a železa vám pomôžu lepšie sa sústrediť pri práci a vyhnúť sa prudkému kolísaniu energie, čo by mohlo negatívne ovplyvniť vašu produktivitu. Určite by ste teda mali zvážiť ich zaradenie do jedálnička - stačí ich pridať do ovocného smoothie, ovsenej kaše či zdravého koláča a vaša energie sa vám poďakuje.

3. Odmeny pod kontrolou

Zdravá strava môže byť zdrojom nielen energie, ale aj motivácie. Netreba však zabúdať, že aj zdravé sladkosti obsahujú stále cukor a kalórie. Aj pri horkej čokoláde či ovocí tak treba dbať na to, aby ste ich príjem mali pod kontrolou. Pokiaľ to však dokážete, určite sa to nebojte využiť. Za ťažko odpracovaný deň si doprajte napríklad ovocný šalát či už spomínanú horkú čokoládu - uspokojíte svoju chuť na sladké a okrem trochy cukru doplníte aj najrôznejšie vitamíny či minerály.

2-1_0a14036f-7e83-4b73.png

4. Polievka ako raňajky

Polievky sú v zdravom stravovaní nesmierne dôležitou súčasťou. Môžu obsahovať obrovské množstvo dôležitých živín, spoľahlivo zasýtiť a pritom obsahovať len zlomok kalórií ako pevná strava s rovnakým objemom. Ráno navyše výborne naštartujú organizmus, dodajú mu energiu a pritom ho vôbec nezaťažia. V chladničke vydržia navyše aj celý týždeň a nestratia pritom nič na svojej chuti či výživnosti. Môžete si ich teda pripraviť aj dopredu a vždy ráno len zohriať a zjesť. Pripadá vám čudné jesť polievky na raňajky? Tak potom vedzte, že napríklad v Ázii je to úplne bežný a pre svoje zdraviu-prospešné účinky aj veľmi obľúbený spôsob raňajkovania. Tak prečo ho nevyskúšať, no nie?

5-1_0a140371-7ec8-be74.png

5. Zmeňte jedálniček i svoj postoj

Nad stravou je potrebné držať si kontrolu a nedopustiť, aby mala kontrolu ona nad vami. Zabránite tak tomu, že sa z nej stane vaše útočisko pred stresom a starosťami, čo by skôr či neskôr viedlo k návratu k nezdravým stravovacím návykom. Strava by mala byť vašim nástrojom a odmenou, nie starosťou. Venujte jej dostatočnú pozornosť a ona vám investovaný čas niekoľko násobne vráti v podobe vyššej produktivity, stabilného prísunu energie a v konečnom dôsledku aj pevnejšieho zdravia.

zdravý obed Easydiet

Zdravá strava - to nemusia byť len neustále starosti a nudné chute - existuje nespočet ľahkých a chutných receptov, ktoré si dokáže pripraviť každý. Pokiaľ však naozaj nemáte čas, energiu či chuť variť, stačí nájsť riešenie, ktoré otázku zdravej stravy vyrieši za vás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok