Prezidentka vymenovala novú vládu na čele s Hegerom

TA3
1.4.2021 10:10

Slovensko má novú vládu, vymenovala ju prezidentka Zuzana Čaputová. Doterajší minister financií Eduard Heger strieda v roli premiéra Igora Matoviča.

Ako vyzerá nová vláda? Nováčikom je Igor Matovič ako minister financií a zároveň podpredseda vlády, ministrom zdravotníctva sa stal Vladimír Lengvarský. Riadením rezortu práce zatiaľ poverili Andreja Doležala.

Zvyšné mená zostávajú, niektorí sa vrátia do funkcií: minister hospodárstva a podpredseda vlády Richard Sulík, podpredseda vlády Štefan Holý, minister vnútra Roman Mikulec, minister obrany Jaroslav Naď, minister životného prostredia Ján Budaj, ministerka kultúry Natália Milanová, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, minister dopravy a minister práce Andrej Doležal, minister školstva Branislav Gröhling, minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ministerka investícií a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová.

"Nevidela som priestor na iný postoj, ktorý by stál proti dohode väčšiny poslancov v národnej rade," uviedla v príhovore prezidentka Zuzana Čaputová. "Politickú dohdou štyroch strán rešpektujem, je dôležité, aby obrazy nezhôd boli postupne prekryté obrazom spolupráce," dodala. Hegerovi odkázala, že má v nej spoľahlivého a zodpovedného partnera. Hlava štátu je presvedčená, že Heger príde s novými prístupmi a novou energiou, aby vláda "konala efektívne ako skutočne kolektívny a vrcholný orgán výkonnej moci".

"Máme silný plán," vyhlásil Heger. Spomenul aj plán obnovy, ktorý je podľa neho mapou k tomu, aby sa zo Slovenska stala lepšia krajina. Vláda sa podľa Hegera veľa naučila a poučila sa aj z doterajších chýb. Nová vláda má do 30 dní predložiť parlamentu programové vyhlásenie a požiadať o vyslovenie dôvery.

Prezidentka vyzvala aj na to, aby nový program prispôsobili aktuálnej pandemickej situácii. Vláda môže podľa nej reagovať na akútne sociálne, ekonomické a spoločenské problémy. Zároveň dáva príležitosť, aby doň zahrnuli aj nové príležitosti, ktoré sa objavili vďaka plánu obnovy. "Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžu prísť z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti," povedala Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok