Ukradnutý obraz sa vrátil domov, objavili ho na dražbe v Česku

TA3 TASR
31.3.2021 19:24

Do Rožňavy sa po 28 rokoch vrátil vzácny obraz rímskeho pápeža, svätého Klementa. Z jedného z tamojších kostolov ho vtedy ukradli. Nedávno sa objavil na dražbe v Českej republike. Všimol si to spolupracovník Biskupského úradu v Rožňave. Zalarmoval políciu a tá obraz vďaka medzinárodnej spolupráci získala.

Obraz svätého Klementa, ktorý bol v roku 1993 spolu s ďalšími dielami odcudzený z kostola na kalvárii v Rožňave, sa v stredu vrátil do mesta. Dielo po 28 rokoch vypátrali vďaka dražbe, do ktorej bol prihlásený. „Obraz bol predtým umiestnený na kalvárii, v kostolíku. Teraz bude v katedrále a má byť takým partnerom staršej sestry, teda obrazu Metercie, aby oba obrazy boli vedľa seba,“ povedal rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik.

Podľa archivárky Biskupského úradu Rožňava Silvie Lörinčíkovej obraz znázorňuje svätého Klementa ako patróna baníkov. „My sme tu v okolí Rožňavy zvyknutí skôr na patrocínium svätej Barbory alebo svätej Anny, ale na území Slovenska je viacero miest, ktoré ochraňoval svätý Klement. Napríklad Kremnica či Banská Štiavnica,“ konkretizovala.

Autorom obrazu je podľa jej slov Anton Haffer, vznikol v roku 1866 a má rozmery 95 krát 170 centimetrov. „V roku 1993 neznámi páchatelia odcudzili takmer celé zariadenie kalvárskeho kostola. Okrem tohto obrazu sa stratilo ešte ďalších 13 predmetov, ktoré dodnes nemáme,“ dodala Lörinčíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok