Priniesli život na Zem blesky? Vedci majú alternatívny scenár

TA3 ČTK
4.4.2021 07:00

Blesky mohli pri silných úderoch do Zeme poskytnúť dostatok fosforu pre vznik života na našej planéte. Zverejnená štúdia britských a amerických vedcov tak ponúka alternatívny scenár k všeobecne prijímanej teórii, že za život vďačíme meteoritom, píše agentúra AFP.

Priniesli život na Zem blesky? Vedci majú alternatívny scenár
SITA/AP

Nenahraditeľný stavebný prvok života

Fosfor je nenahraditeľným stavebným prvkom života. Pomáha vytvárať základné štruktúry buniek, DNA a RNA. Pred miliardami rokov sa väčšina fosforu nachádzala uzamknutá v nerozpustných mineráloch mladej planéty Zem. Jeden z týchto minerálov, schreibersit, je vysoko reaktívny a môže uvolniť fosfor potrebný na vznik organických molekúl, vysvetľuje AFP.

Väčšina schreibersitu, ktorý sa objavil na Zemi, pochádza z meteoritov. Schreibersit nájdeme však aj v horninách, ktoré vyzerajú ako roztavené sklo a ktoré vznikli po úderoch bleskov do pôdy bohatej na íl.

meteorit1140_0a14036f-7c0b-d16a.jpg

Práve takto vzniknutú horninu vedci skúmali a odhadovali množstvo schreibersitu na Zemi v čase vzniku života pred 3,5 miliardami rokov. Blesky vtedy mohli podľa autora štúdie Bejamina Hessa vyprodukovať "značné množstvo fosforu". Ročne tak na Zemi vzniklo až 11 000 kilogramov fosforu.

Blesky na iných planétach

Pri simulácii klímy na Zemi v danej dobe autori štúdie zistili, že viac fosforu vzniklo vďaka bleskom než vďaka meteoritom. Podľa Hessa to neznamená, že by za vznikom života nestáli meteority, ale že zdrojov fosforu a teda aj života mohlo byť viac.

Ďalšou otázkou, ktorou sa vedci budú zaoberať, bude, či mohli blesky vytvoriť fosfor aj na iných planétach, na ktoré dopadajú meteority len zriedkavo. "Početnosť pádov meteoritov sa časom znižovala, ale blesky, aspoň na Zemi, sú v priebehu histórie pomerne konštantné," vysvetľuje Hess.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok