Heger si pri núdzovom stave počká na verdikt, vláda má plán

TA3 TASR
31.3.2021 12:35

Designovaný predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) nebude dopredu odhadovať rozhodnutie Ústavného súdu vo veci núdzového stavu, počká si až na samotný verdikt súdnej inštancie. Povedal to po rokovaní vlády.

Heger si pri núdzovom stave počká na verdikt, vláda má plán
TASR/Pavel Neubauer

"Aj na vláde sme sa o tom bavili, definovali sme oblasti, ktoré by mohli byť sporné, ale dopredu nebudeme dávať žiadne komentáre, počkáme si na samotné rozhodnutie a hlavne na odôvodnenie rozhodnutia," zdôraznil. Uistil zároveň, že vláda je pripravená na podnety ÚS promptne reagovať, aj spolu s Úradom verejného zdravotníctva. "Sme pripravení rokovať, či už prezenčne alebo on-line," potvrdil.

Otázkou ústavnosti predĺženia núdzového stavu sa plénum ÚS zaoberá na neverejnom zasadnutí. Rozhodnutie má byť známe ešte v stredu, prípadne vo štvrtok. Vládne uznesenie zo 17. marca o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní napadla na ÚS skupina opozičných poslancov aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Strana Smer-SD namieta nedostatočné odôvodnenie rozhodnutia vládneho kabinetu. Generálny prokurátor považuje za potrebné podrobiť napadnuté časti uznesenia vlády testu proporcionality. Podľa jeho názoru zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov garantovaných Ústavou. ÚS oba návrhy na preskúmanie ústavnosti spojil do spoločného konania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok