Trump založil web. Chce zostať v kontakte s priaznivcami

TA3 TASR
30.3.2021 19:54

Bývalý americký prezident Donald Trump spustil novú webovú stránku, ktorá mu má pomôcť zostať v kontakte s podporovateľmi. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Trump založil web. Chce zostať v kontakte s priaznivcami
TASR/AP

Prostredníctvom webu chce zostať v kontakte

Trumpov úrad oznámil spustenie webu 45office.com vo vyhlásení v pondelok večer, uviedol americký spravodajský portál The Hill. Trumpov web umožňuje ľuďom posielať komentáre, žiadosť o účasť na udalosti alebo žiadosť o zaslanie pozdravu. Web tiež obsahuje krátky súhrn o tom, ako Trump a bývalá prvá dáma Melania Trumpová trávili čas v Bielom dome.

Trumpov web vznikol v období, keď má exprezident ešte stále zablokované účty na veľkých sociálnych sieťach, napríklad na Twitteri a Facebooku, ktoré k tomuto kroku pristúpili po útoku na sídlo amerického Kongresu (Kapitol) vo Washingtone zo 6. januára.

Počas útoku dav Trumpových podporovateľov vtrhol do budovy Kongresu, keď tam práve obe komory definitívne potvrdzovali volebné víťazstvo Trumpovho súpera v novembrových prezidentských voľbách Joea Bidena. Rozvášnení ľudia rozbíjali okná, preliezali cez múry a donútili políciu evakuovať zákonodarcov. Toto obliehanie Kongresu sa skončilo smrťou piatich ľudí vrátane policajta.

Šíril dezinformácie

Mnoho kritikov pripísalo aspoň čiastočnú zodpovednosť za vzburu Trumpovej rétorike o prezidentských voľbách. Opakovane šíril nepravdivé tvrdenia, že voľby mu ukradli, a na zhromaždení krátko pred útokom svojim priaznivcom povedal, aby pochodovali na Kapitol. Vyhlásil, že "musia ukázať svoju silu".

Dolná komora Kongresu, Snemovňa reprezentantov, spustila o týždeň neskôr ústavnú žalobu (impeachment) voči Trumpovi pre obvinenia, že podnecoval k vzbure. Stal sa tak jediným prezidentom USA, ktorého obžalovali viac než raz. Neskôr vo februári ho Senát, ktorý v takomto prípade funguje ako súd, zbavil obvinení, že prispel k útoku na Kongres.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok