Hydinári čelia čoraz horšej situácii, potrebovali by podporu štátu

TA3 TASR
30.3.2021 13:20

Neustály rast výrobných nákladov, pokles odbytových cien, nárast dovozu hydinového mäsa, absencia systémovej finančnej podpory sektora, neriešenie existujúcich problémov, ako aj nedostatočná prezentácia slovenských potravín sa aj v roku 2021 podieľajú na ďalšom zhoršovaní situácie hydinárskeho odvetvia. Uviedol to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Hydinári čelia čoraz horšej situácii, potrebovali by podporu štátu
TASR/Oliver Ondráš (ilu)

Únia hydinárov Slovenska preto podľa neho považuje za nevyhnutné prijať komplex účinných opatrení, ktoré zahŕňajú vykonávanie dôsledných kontrol dovážaného hydinového mäsa vrátane kontroly vysledovateľnosti a zamedzenie dovozu zdravie ohrozujúcich výrobkov na náš trh. Podľa Molnára je potrebná zmena legislatívy o označovaní pôvodu mäsa tak, aby boli informácie o krajine pôvodu uvedené pre spotrebiteľa jasne a zreteľne priamo na hornej etikete výrobku.

Podľa neho je zároveň nevyhnutné vyčleniť dostatok finančných prostriedkov na podporu sektora chovu a spracovania hydiny, rovnako ako je to v ostatných okolitých krajinách. Veľmi nízka úroveň štátnej pomoci podľa Molnára predražuje slovenské produkty a robí z nich nekonkurenčný tovar. "Je potrebné taktiež dlhodobé vedenie spotrebiteľa k spotrebe kvalitných, zdravých a čerstvých slovenských potravín," doplnil Molnár.

"Prijatie týchto a ďalších opatrení je o to dôležitejšie, že aktuálna situácia je poznačená rapídnym rastom cien obilnín, repky a sóje. Každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má totiž zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydiny. Spotreba krmív predstavuje 56 % všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a 45 % všetkých nákladov pri produkcii vajec. Rast cien kŕmnych zmesí má negatívny vplyv aj na produkciu a ceny jednodňovej hydiny," dodal riaditeľ ÚHS.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok