Dvojjazyčné tabule pri cestách budú vyzerať inak, začnú ich meniť

TA3 TASR SITA
20.2.2018 12:26

Dvojjazyčné tabule označujúce mestá a obce v menšinovom jazyku budú mať novú podobu. Od 1. februára je v platnosti vyhláška, ktorá upravuje vzhľad a rozmer tabúľ.

Vymenia stovky tabúľ

Kým doteraz sú tabule s názvom obcí v jazyku národnostných menšín veľkosťou menšie a modré, po novom budú rovnako veľké ako tabule so slovenským názvom obce a biele. "Postupne sa budú meniť a bude ich meniť ten, kto spravuje cestu," priblížil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Tabule pri obecných cestách teda zmenia obce, pri cestách druhej a tretej triedy to budú vyššie územné celky a pri cestách prvej triedy to bude Slovenská správa ciest, ktorá spadá pod rezort dopravy.

Podľa Érseka by sa tak malo na cestách prvej triedy vymeniť 384 tabúľ, z toho 325 je v maďarskom jazyku a ostatné sú rusínske. Úpravu dvojjazyčných tabúľ prináša nová vyhláška ministerstva vnútra, ktorá platí od februára tohto roku. O takúto zmenu požiadal šéfa rezortu vnútra minister dopravy Érsek. Takáto zmena podľa neho zabezpečí, že tabule v jazyku národnostných menšín budú viditeľnejšie. "Teraz je to, myslím si, komfortnejšie a európskejšie, ako to bolo doteraz," zhodnotil Érsek.

Dvojjazyčné označenie miest a obcí sa na Slovensku používa v prípade, ak je podiel národnostnej menšiny v obci minimálne na úrovni 20 %. Obmena dopravného značenia bude podľa ministerstva prebiehať postupne tak, aby to neprimerane nezaťažilo rozpočty správcov ciest. Podľa Érseka stojí jedna takáto tabuľa 108 eur aj s daňou z pridanej hodnoty a namontovaním.

Obmedzené chápanie práv

Hysterické reakcie niektorých politikov k zavedeniu dvojjazyčných dopravných značiek svedčia podľa strany Most-Híd o ich obmedzenom chápaní menšinových práv a zbytočne vytvárajú napätie. Most-Híd informoval, že dopravné značky majú byť aj v maďarčine, prípadne v inom jazyku národnostnej menšiny. To podrobil kritike prvý podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko a poslanec za Smer Ján Podmanický.

„O ničom takom sa v koalícii nehovorilo. Je to nad rámec dohodnutej koaličnej zmluvy, ktorá hovorí o status quo v menšinovej oblasti,“ povedal Hrnko. Podľa Podmanického takéto nešťastné jednostranné kroky spôsobia len to, že sa znovu začne zvyšovať napätie v slovensko-maďarských vzťahoch. „Myslím si, že vôbec nebolo treba robiť takéto kroky, pretože príslušníci maďarskej národnostnej menšiny nijakým spôsobom neavizovali, že nerozumejú dodatkovej dopravnej tabuli alebo že dostatočne dobre nevidia tabuľu, ktorá označuje ich obec v jazyku národnostnej menšiny,“ povedal Podmanický

Pre príslušníkov národnostných menšín majú podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára dvojjazyčné tabule a dopravné značky symbolicky význam a slovenským nápisom neublížia. Ako povedal, dvojjazyčné tabule a značky žiadnym spôsobom nemenia značenie v štátnom jazyku. „Sú prejavom a dôkazom toho, ze na Slovensku sa postupne dostávame na vyššiu, sebavedomejšiu úroveň postojov k jazykovým právam príslušníkov národnostných menšín," uviedol. Most-Híd sa pritom odvoláva na programové vyhlásenie vlády, podľa ktorého vláda bude vytvárať podmienky pre rozvoj národnostných menšín v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok