Po blamáži s Maltou čakajú Slovákov Rusi. Takto vidí naše šance Tarkovič

TA3 TASR
29.3.2021 14:12

Slovenskí futbalisti uzavrú marcový trojzápasový blok kvalifikácie MS 2022 v utorok proti Rusku. Tímy pôjdu do vzájomného súboja v diametrálne odlišnej pozícii.

Po blamáži s Maltou čakajú Slovákov Rusi. Takto vidí naše šance Tarkovič
TASR/Jaroslav Novák

Lídri a outsider

Kým hostia sa predstavia v Trnave ako šesťbodoví lídri H-skupiny, zverenci Štefana Tarkoviča získali v úvodných dvoch vystúpeniach proti papierovým outsiderom Cypru (0:0) a Malte (2:2) iba chudobné dva body. Hráči sa najmä po sobotnej blamáži s Maltou ocitli pod paľbou kritiky médií i fanúšikov a ak proti "zbornej" nepodajú lepší výkon s vyústením do bodového zisku, klesnú ich už beztak okresané postupové šance na úplné minimum.

Slováci rátali s tým, že do šlágra proti Rusku pôjdu bez "škrabanca", realita však pre nich vyznieva kruto. Straty proti najslabším tímom skupiny sa budú v ďalšom priebehu kvalifikácie ťažko dobiehať. Uvedomuje si to aj tréner slovenského tímu, ktorého teší aspoň skutočnosť, že proti Rusom môže rátať s bundesligistami Petrom Pekaríkom a Ondrejom Dudom po uvoľnení zo strany klubov.

"Stratili sme body so súpermi, ktorí sú v nižších košoch. Skupina je vyrovnaná, so silnejšími súpermi nám to môže viac sedieť, odpoveď nám dá utorkový zápas. Pekarík sa k nám pripojil už pred Maltou, ale mal nejaký zdravotný problém a zostal v hoteli. Ondrej Duda prišiel v nedeľu," povedal Tarkovič.

H-skupina, kvalifikácia MS 2022, 3. kolo /30. marca/:
Nikózia
18.00 Cyprus - Slovinsko /rozhoduje: Andreas Ekberg (Švéd.)/
Trnava
20.45 SLOVENSKO - Rusko /rozhoduje: Carlos del Cerro Grande (Šp.)/
Rijeka
20.45 Chorvátsko - Malta /rozhoduje: Lionel Tschudi (Švaj.)/

Škriniar sa snažil burcovať tím

Stopér Milan Škriniar bol proti Malte jeden z mála hráčov, ktorí si zastali svoje miesto. Strelil gól a snažili sa burcovať tím, drvivá väčšina spoluhráčov sa však k nemu nepridala. "Uvedomujem si, čo sa odo mňa očakáva. Že musím zobrať zodpovednosť do vlastných rúk, či už slovne, alebo na ihrisku. Každý musíme dať do toho viac a začať od seba, ja ako prvý. Hlavne to však treba dokázať výkonmi na ihrisku. Máme z dvoch zápasov iba dva body a musíme z toho vykľučkovať," konštatoval Škriniar pred desiatym vzájomným stretnutím s Ruskom. Bilancia s týmto súperom je vyrovnaná - 3 výhry, 3 remízy, 3 prehry, skóre 8:8.

Rusi vstúpili do kvalifikácie víťazstvom 3:1 na Malte, v sobotu si poradili v Soči so Slovinskom 2:1 vďaka dvom presným zásahom vo forme hrajúceho Arťoma Dzjubu, ktorý raz skóroval aj na Malte. Tím Stanislava Čerčesova má na konte plný počet 6 bodov a ďalšie si chce pripísať v Trnave.

Nevďačná rola favorita

"Podali sme solídny výkon. Proti Slovinsku sa nám hralo lepšie ako na Malte. Nezväzovala nám nohy rola favorita, ktorá býva vo futbale často veľmi nevďačná a zradná. Tri body majú veľkú cenu, tobôž po tom, ako Slovinci dokázali zdolať Chorvátov. Musíme ich však potvrdiť v ďalšom zápase proti Slovensku. Verím, že budeme dobre pripravení. Bude to už tretí zápas v priebehu siedmich dní, program je nahustený a vyčerpávajúce sú aj presuny. Náš tréner je však vynikajúci stratég a vie, ako vybrať tých správnych hráčov a trafiť sa do zostavy," povedal ľavý obranca ruského tímu Fjodor Kudrjašov.

Zápas Slovensko - Rusko s úvodným výkopom o 20.45 SELČ povedú rozhodcovia zo Španielska, ako hlavný Carlos del Cerro Grande, ktorému budú asistovať Juan Carlos Yuste a Diego Barbero. Ďalšie stretnutie odohrajú Slováci 6. júna vo Viedni proti Rakúsku, pôjde o generálku na EURO 2020. Na finálovom turnaji sa slovenský tím stretne v základnej skupine s Poľskom, Švédskom a Španielskom.

Kvalifikácia MS 2022 pokračuje ďalšími zápasmi až na jeseň. Prvého septembra by mali Slováci nastúpiť v Slovinsku, štvrtého privítajú Chorvátsko a 7. septembra ich čaká opäť doma Cyprus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok