Odkázané na rozhodnutia mužov. Katarčanky žijú v silnej diskriminácii

TA3 TASR
29.3.2021 13:52

Ženy v Katare čelia "hlbokej diskriminácii", keďže sú stále odkázané na rozhodnutia mužov v oblasti vysokoškolského štúdia, cestovania, uzatvárania manželstva či výchovy detí. Vyplýva to z najnovšej správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch, o ktorej v pondelok informoval britský denník The Guardian.

Odkázané na rozhodnutia mužov. Katarčanky žijú v silnej diskriminácii
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Katarčanky musia dostať povolenie od svojho partnera alebo mužského rodinného príslušníka na štúdium na zahraničných univerzitách, na prácu v štátnej správe a do určitého veku aj vtedy, keď chcú vycestovať za hranice Kataru. Zároveň sa nikdy nemôžu stať primárnymi zákonnými zástupkyňami svojich detí, ani v prípade, že sú rozvedené alebo ak otec ich potomkov zomrel. Ich mužskí príbuzní môžu zároveň do určitej miery rozhodovať o ich reprodukčnom zdraví.

"Katar by mal odstrániť všetky diskriminačné nariadenia proti ženám... prijať antidiskriminačnú legislatívu a postarať sa o to, aby mali ženy priestor na presadzovanie svojich práv," píše sa v správe HRW, ktorá bola zostavená na základe preskúmania 27 katarských zákonov a 50 podrobných rozhovorov s obyvateľkami Kataru.

Mnohé ženy pre HRW uviedli, že reštrikcie platné v ich krajine majú negatívny vplyv na ich duševné zdravie. Katarská vláda tvrdenia HRW odmietla a zverejnené informácie označila za "nepresné". Zároveň sa však prostredníctvom vyhlásenia zaviazala vznesené obvinenia vyšetriť a potrestať prípadné porušenia zákonov, píše The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok