Najkrajšie pláže Európy pre rok 2021

CK SATUR/PR
29.3.2021 13:51

Európa je obdarená viacerými pobrežiami, ktoré patria medzi najkrajšie na svete. Dlhé zlaté pieskové pláže, ukryté jaskyne, pokojné zeleno-modré Stredozemné more, ale i divoký Atlantik. Čarovné prímorské mestečká a prístavy, v ktorých sa pokojne húpajú biele lode, všade rozvoniavajú chutné jedlá a celá atmosféra je v tónoch pestrej dovolenkovej nálady. Ostrovy zas vyžarujú rajský kľud s magickou kultúrou v bohémskom štýle, s morom, pieskom, slnkom, skvelým vínom a čarovnou hudbou. Aby ste sa znovu zamilovali do takého prostredia, ponúkame vám návštevu najlepších pláží Európy.

Najkrajšie pláže Európy pre rok 2021
CK SATUR

Francúzsko

Korzika

Skvelú kombináciu francúzskej sofistikovanosti s talianskou atmosférou ponúka práve ostrov Korzika. Pláže farby šampanského sú nádherné a čiastočne aj v 21. storočí nedotknuté. Vychutnávať si tu môžete krásne výhľady. Porto Vecchio s dláždenými ulicami a ružovými domami, avšak tie najlepšie pláže sú ukryté na severnom pobreží - pláž Palombaggia s ružovým pieskom alebo Portigliolo a Saleccia.

1-korzika-depositphotos-118560014-original-palombaggia-beach_0a140371-af64-614a.jpg

Francúzska riviéra

Aristokratický šarm má nepochybne Côte d'Azur, ťahajúci sa od Menton po Marseille, kde sú tie najkrajšie pláže Francúzska, ako klasické plážové letovisko Nice, umelecké Antibes, žiariace Cannes a sexy St. Tropez s plážou Pampelonne a jej legendárnym klubom Le Club 55. Pokojnejšie pieskové pláže nájdete v Cavalaire-sur-Mer a Juan-les-Pins. Úplný kľud ponúkajú tri idylické ostrovy Les Iles d'Or s vôňou eukalyptusovníkov a levandule.

fr-riviera-eze_0a140371-aff9-b259.jpg

Atlantické pobrežie

Na západnom brehu Francúzska je počasie divokejšie a také sú aj pláže. Veľké, dlhé, pieskové pláže s dunami a píniovými lesmi. Za La Rochelle, Ile de Ré je ostrov par excellence, ktorý dotvárajú aj sympatické obchodíky. Vychutnať si tu môžete jazdu na koni pozdĺž pobrežia ako to robia aj Parížania. Široké pláže sú Cap Ferret, kde najvyššie duny v Európe sa zvažujú do tmavého Atlantiku posiateho bielymi rybárskymi loďami. A v Biarritz, kde sa Francúzsko stretáva so Španielskom si prídu na svoje najmä surferi.

3-atlant-pobrezie-biarritz-depositphotos-103163204-uprav_0a140371-b05f-e422.jpg

Španielsko

Španielske pobrežie

Stará škola španielske pláže stále miluje a ťažko ich iné predčia. Na španielskom pobreží sú dlhé, nekonečné a pieskové pláže. Na juho-západe u atlantických brehov je biela Costa de la Luz, kde sú slnkom vybielené mestá a široké pláže medzi starobylým Cádizom a Tarifou skvelou na surfovanie. Niečím výnimočné sú pláže Bolonia a Valdevaqueros. Stredomorské pláže začínajú v Marbelle, ktorá je bránou do rušného a slnečného pobrežia Costa del Sol. Žiariace andalúzske mestá sú plné slnečných plážových klubov a veselá atmosféra sa ťahá ďalej ku mestu Málaga, ktoré má plno barov na strechách domov tak, že pripomínajú pestré galérie. Ďalšie skvelé pobrežie Costa Blanca a Costa Brava. Najkrajšie mesto je tu Alicante s boutiqovými hotelmi a pulzujúcim mestským životom na španielsky spôsob, čo tvorí skvelé jedlo a bary, rytmická hudba, pouličné promenády, fantastické obchody a samozrejme aj siesta. Costa Brava je kombináciou pieskových pláži v blízkosti nádhernej Barcelony, ale aj skalného pri francúzskych hraniciach, no o to viac si tu užijete romantiky.

4-span-pobrezie-malaga-depositphotos-29984553-original_0a140371-b0ce-cc6b.jpg

Ibiza

Na španielskych ostrovoch sú pláže menšie s krásnymi zákutiami a jaskyňami a priezračnou vodou vábiacou ku kúpaniu. Nekonečne nádherné a fascinujúce scenérie s pulzujúcim nočným životom, barmi a v štýle hippie, taký je ostrov Ibiza. Ibiza má krásne pláže a je ich aj pomerne veľa. Niektoré sú skutočne legendárne a nachádzajú sa v úchvatných modrých zátokách. A niektoré pobrežné mestá sú božské. Najlepšie pláže sú Aguas Blancas, Las Salinas, Cala Llenya, Calla Bassa, Cala Moli.

5-ibiza-depositphotos-7576588-xl-2015_c0a80501-b126-c559.jpg

Formentera

Miestni obyvatelia zvyknú hovoriť, že práve ostrov Formentera má krajšie pláže ako Ibiza. Sadnite na loď a plavte sa na susedný ostrov aspoň na jeden deň. Malé spiace rybárske dedinky, kde boli aj Pink Floyd vám naservírjú parádnu stredomorskú atmosféru. Je tu aj pár plážových klubov s štýle boho, ako 10 Punto 7 s bielym pieskom a tyrkysovou farbou mora na Playa de ses Illetes.

6-formentera-depositphotos_0a140370-b17e-57bc.jpg

Menorca

Cala Macarelleta s bielym pieskom, ktorý jemne obmývajú morské vlny a božská farba modrej. Menorcu považujú Španieli za najkrajší baleársky ostrov. Je tu viac neolitických monumentov ako trendových plážových klubov a sympatické hotely a vily v rustikálnom štýle, ktoré spestruje fialová bougainvillaea. Aj v čase letnej sezóny tu nájdete prázdne pláže. Ostrov Menorca dodnes stále oplýva čistou stredomorskou formou, ktorú si tu dosýta môžete vychutnať.

7-menorca-depositphotos-4445278-xl-2015_c0a80401-b1dd-15ab.jpg

Malorka

Najväčší baleársky ostrov so zeleným pohorím, úžasnými plážami s čistou morskou vodou a tými najštýlovejšími hotelmi z celého Španielska. V elegantnom hlavnom meste Palma je prístav s jachtami, rozľahlé pláže a vynikajúce reštaurácie ponúkajúce tie najlepšie morské špeciality. Šarmantné pobrežie sa nachádza na severo-východe a je oveľa pokojnejšie. Tento región je posiaty olivami, starobylými pevnosťami a krásnymi plážami. Cala Torta má hodvábnu pieskovú pláž a pozvoľný vstup do mora.

8-malorca-muro-beach-alcudia-bay-mallorca-depositphotos-67471785-original-kpia_c0a80501-b22b-bf99.jpg

Kanárske ostrovy

Obľúbená turistická destinácia obklopená Atlantickým oceánom. Ostrov Tenerife preslávila nielen sopka Teide ale aj pláž Playa de las Américas a hacienda v La Laguna. Najlepšie prírodné pláže sú v blízkosti El Médano na juho-východe. Severné pobrežie ostrova Lanzarote so zlatým pieskom prináša teplé morské prúdy. Pláž Famara je obľúbená pre surfistov. Subtropický ostrov Gran Canaria, kde slnko žiari ešte viac a široké pieskové duny v Maspalomas vytvárajú nezabudnuteľnú dovolenku.

9-kanarske-ostrovy-sand-dunes-of-maspalomas-depositphotos-97321112-original_c0a80501-b5ce-c769.jpg

Taliansko

Pevninské Taliansko

Na juhu krajiny je pobrežie rovnejšie a na samom podpätku leží Puglia so sofistikovanými hotelmi a pieskovými plážami a to najmä v blízkosti polostrova Salento. Pobrežie Kalábrie je v znamení piesku a priezračnej modrej vody. Toskánko nie je len o zelených kopcoch, ale má aj 500 km pobrežia a skrýva krásne pláže. Pobrežný región Maremma sa pýši prímorským mestom Viareggio s úchvatnými vilami, kde poznávacou značkou sú farebné slnečníky. Elba zas láka romantikov. Nádherné pláže sú pri prírodnej rezvervácii Monti dell'Uccellina a to vrátane čarovnej Marina di Alberese. Pobrežie Amalfi a ostrov Ischia majú pieskové pláže ako napríklad Spiaggia dei Pescatori a termálne pramene, kde radi trávia dovolenku aj Taliani.

10-pevn-taliansko-kalabria-tropea-beach-depositphotos-123353406-xl-2015_0a140370-b62f-feda.jpg

Sardínia

Ostrov Sardínia má najlepšie pláže Európy. Smaragdové pobrežie Costa Smeralda má biely piesok a priezračné vody Stredozemného mora, ktoré tak vytvára skvelé miesto na dovolenku. Na pobreží La Maddalena sa budete cítiť ako skutočný Robinson Crusoe, kde sú čarovné lagúny, na ktorých sa môžete plaviť loďu. Cala Soraya na neobývanom ostrove Spargi a Cala Coticcio na ostrove Caprera patria medzi dve najlepšie pláže v Taliansku. Na ostrove Budelli je fantastické ružové pobrežie Spiaggia Rosa.

11-sardinia-beautiful-ocean-coastline-beach-panorama-in-maddalena-islands-depositphotos-51024549-xl-2015-uprav_c0a80501-b680-4068.jpg

Sicília

Sicília ma veľké pieskové pláže, ktoré tu obľubujú rodiny s deťmi. Na severe sa nachádza pieskové pobrežie Cefalu, pokojné pláže pre rodiny v okolí Syrakúz až po biele pieskové pláže s azúrovým morom na juho-východe, dlhné a rušné pláže zas v okolí Catanie pod dymiacou sa Etnou. Na juho-západe sú prírodné rezervácie a to v okolí Menfi a Selinunte, antické grécke mesto so zachovanými dórskymi stĺpmi. Prejdite sa od pláži Marinella smerom nadol ku prírodnej rezervácii Foce del Belice, kde sa nachádza dosiaľ jediné nerozvinuté sicílske pobrežie, a kde sa pri západe slnka zmení piesok na červeno.

12-siciliacalla-rossa-depositphotos-28740541-xl-2015_0a140371-b6d9-d57a.jpg

Portugalsko

Algarve

Portugalský zlatý piesok, hlboký a mohutný Atlantický ocean má pre vás eko rezorty, či pláže v štýle boho alebo divoké pobrežie skvelé pre surfovanie. Portugalsko je na dovolenku jednoducho stvorené. Na juhu krajiny je mimoriadne obľúbená časť Algarve, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi ako aj pre náročných individuálnych turistov. Horúce letá, skvelé pláže, nádherné útesy a jaskyne, či fantastické jedlo. Najkrajšie pláže sú Ilha da Fuseta a Praia do Carvalho.

13-algarve-depositphotos-18769037-original_0a140371-bc05-4edb.jpg

Portugalské západné pobrežie

Vynikajúce leto si môžete užiť aj v južnej časti od Lisabonu v Comporta, alebo na Costa Vicentina, kde sa dá veľmi dobre surfovať.

14-portug-zap-pobr-costa-vicentina_0a140371-bc52-3aa5.jpg

Portugalské ostrovy

Azorské ostrovy a Madeira a ešte južnejší Cape Verde majú fantstickú klímu a slnko im hreje celý rok. Pláže sú tu divoké, hlboké a veľmi osviežujúce.

15-port-ostrovy-azorske-ostrovypovoacaosao-miguel-azorsk-ostrovy-depositphotos-83468216_c0a80501-bcb3-5f25.jpg

Grécko

Kyklady

Najdramatickejšie pláže Grécka ležia v oblasti Kyklád. Rôznorodosť pobrežia je nádherné či už s dlhými plážami alebo krásnymi zátokami. Nádherný je juho-západ ostrova Naxos, či izolované pláže Vagia a Lia na ostrove Serifos, alebo skalné brehy v Koufonissi. Niektoré párty pláže ako Psarrou, Paraga a Ftelia na ostrove Mykonos sú plné svetových hviezd. Ostrov Milos sa zas pýši viac ako 70 plážami od bielych skalných brehov po modré lagúny.

16-kyklady-mykonos-03-a-cycladic-settlement-with-panorama-on-the-mediterraneans-most-glamorous-island-72dpi_0a140371-bd0f-2028.jpg

Iónske ostrovy

Zelené ostrovy s nádhernými plážami v Iónskom mori tvoria súbor niekoľkých väčších ostrovov nachádzajúcich sa na západnom brehu Grécka. Ostrov Korfu oplýva pokojnými aj divokými brehmi na západe ako napríklad Agios Georgios. Pláž v Avlaki je skvelá pre tých najmenších, Halikounas pre rozmanitú atmoséfru a Peroulades pre zábavu. Lefkada je skvelý ostrov pre milovníkov surfovania. Na západnej strane sú jedny z najkrajších pláží sveta ako Egremni, Porto Katsiki a Kathisma. Pokojné pláže si užijete na ostrove Zakythnos. Celkom luxusne pôsobí ostrov Paxos a jeho menší sused, ostrov Antipaxos, kde je morská voda neskutočne nádhernej modrej farby.

17-ionske-ostrovy-lefkada-depositphotos-12963669-xl-2015-porto-katsiki-beach-at-lefkada-island-in-greece_0a140371-bd5b-b201.jpg

Sporady

Ostrov Skiathos, ktorý ako jediný v časti Sporady má aj letisko. Ostrovy sú tu zelené a majú rustikálny charakter. Skiathos opisujú Gréci ako žiarivú hviezdu. Pláže v tieni píniových lesov ako Koukounaries a Vromolimnos, kde sa dá užiť si vodné športy a posedieť v miestnych baroch. Skvelý bar je Mystique beach bar, kde ponúkajú ľadový čaj z granátových jabĺk. Kamienkové pláže s tyrkysovou vodou nájdete v Ambelakii alebo loďou si zájdiete do Lalarii. Ostrovy Skopelos a Alonissos majú výborné podmienky pre potápanie v najväčšej morskej rezervácii v Stredomorí v Národnom parku Marine. Skyros má krásne pláže Pefkos a Kalamitsa.

18-sporady-depositphotos-230702828-xl-2015-pl-panormos-grecky-ostrov-skopelos_0a140370-bda5-cfde.jpg

Kréta

Nádherná Kréta, kde sú pokojné aj divoké pobrežia s nádhernou zeleňou a typickými rybárskymi dedinami. Najdivokejšie pláže sú na juhu ostrova pri Líbyjskom mori medzi Agia Fotini a Agia Galini. Nudisti ale aj milovníci jogy obľubujú pláže Ligres, Triopetra a Agios Pavlos. Cez hory alebo loďou sa dostanete ku zaujímavým jaskyniam pri Sfakii. Glyka Nera, Finikas a Marmara sú skvelé pláže s vynikajúcimi tavernami s miestnym veľmi chutným jedlom. Úchvatné sú pláže, lagúna Balos a ružový piesok na pláži v Elafonisi.

19-kreta-elafonisi-lagoon-crete-island-greece-depositphotos-117099750-xl-2015-1200x800_0a140370-bdff-4aa3.jpg

Chorvátsko

Dalmatínske pobrežie milujú nielen dovolenkári ale i námorníci. Ostrovy Pag a Hvar sú známe pre zábavu, ktorá tu panuje celé leto. Antické pobrežné mestá Zadar, Split a Dubrovnik sú rušné mestá, ktoré tvoria brány ku menším tajomným chorvátskym ostrovom. Hodinu plavby od Dubrovníka leží ostrov Lopud s pieskovou plážou Sunj. Za návštevu stojí aj ostrov Vis, ktorý leží tri hodiny od Splitu a pláž Stiniva tu bola označená za najlepšiu v Európe. Nenechajte si ujsť aj návštevu iných chorvátskych ostrovov ako je napríklad ostrov Brač.

20-chorvatsko-sakarun-bay-dugi-otok-depositphotos-123692098-original_0a140371-be85-411d.jpg

Čierna Hora

Čierna Hora sa za poslednú dobu stala perlou Jadranu. Panenské hory, žiariace jazerá a románske kostolíky ukryté za stredovekými múrmi. Opevnený ostrov Sveti Stefan sa nachádza pri známej plážovej riviére Budva. V roku 1960 sa tu opaľovala Marilyn Monroe a tiež ho navštívila aj Elizabeth Taylor. Kotorský záliv sa hrdo pýši najlepšími plážami v celej Čiernej Hore. Rozrastajúce sa mesto Bečići má pekné pláže Jaz a Plavi Horizonti, kde je príjemný piesok a tyrkysové more.

21-cierna-hora-sveti-stefan_0a140371-bed4-79cb.jpg

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok