Patrili mu televízie i nebankovka. Na čom Kellner zbohatol?

TA3 TASR
29.3.2021 12:10

Pri havárii vrtuľníka na Aljaške, ku ktorej došlo podľa agentúry AP v sobotu tamojšieho času, zomrel najbohatší Čech Petr Kellner. Správu v pondelok potvrdila hovorkyňa finančnej skupiny PPF, ktorej 56-ročný Kellner šéfoval.

Patrili mu televízie i nebankovka. Na čom Kellner zbohatol?
ppf.eu

Pozrite si profil podnikateľa a finančníka Petra Kellnera.

Petr Kellner sa narodil 20. mája 1964 v Českej Lípe. Mladosť prežil v Liberci, kde aj ukončil Strednú ekonomickú školu. Po absolvovaní Vysokej školy ekonomickej v Prahe, odbor ekonomika priemyslu, začal pracovať ako referent odbytu v podniku zahraničného obchodu Strojimport a neskôr ako asistent produkcie vo Filmových štúdiách Barrandov.

V roku 1991 založil spolu s Milanom Maděryčom a Milanom Vinklerom První privatizační fond, PPF. Spoločnosť sa stala čoskoro jednou z najúspešnejších firiem kupónovej privatizácie. Najväčším úspechom skupiny bolo ovládnutie Českej poisťovne (v roku 1996) a expanzia do východnej Európy, najmä do Ruska.

PPF sa postupne stala jednou z najväčších medzinárodných investičných skupín pôsobiacich v Európe, v Rusku, v Ázii, ale aj v Spojených štátoch. Investuje napríklad do bankovníctva, finančných služieb, telekomunikácií, biotechnológií, pôdohospodárstva a nehnuteľností. Koncom minulého roku zamestnávala skupina 158.000 ľudí.

Fond PPF je zároveň väčšinovým vlastníkom firmy Home Credit – jednej z najväčších firiem poskytujúcich spotrebné úvery. Do portfólia firmy patrí aj český a slovenský mobilný operátor O2 a od minulého roka je PPF vlastníkom Televízie Markíza i českej televízie NOVA. Petr Kellner bol zakladateľom a majoritným akcionárom skupiny PPF, majetok ktorého predstavoval podľa Forbesu 13,7 miliardy eur.

Spolu so svojou manželkou Renátou založil v roku 2002 Nadáciu Educa, s cieľom podporovať vzdelávanie detí a mladých ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Petr Kellner bol druhýkrát ženatý a mal štyri deti. Jedným z nich je aj úspešná česká parkúrová jazdkyňa Anna Kellnerová.

V pondelok 29. marca v Štúdiu TA3 privítame šéfredaktora Forbes Juraja Porubského, ktorý priblíži život a podnikateľské aktivity Petra Kellnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok