Teroristi z Boko Haram prepadli a vyplienili dievčenskú školu

TA3 TASR
20.2.2018 06:16

Členovia militantnej islamistickej skupiny Boko Haram prepadli v pondelok dedinu v severovýchodnej Nigérii a z tamojšej dievčenskej internátnej školy sa pokúsili uniesť žiačky. Informovala o tom televízia BBC s odvolaním sa na svedkov tejto udalosti.

Teroristi z Boko Haram prepadli a vyplienili dievčenskú školu
SITA/AP

Útočníci podľa nich prišli vo večerných hodinách na niekoľkých vozidlách do dediny Dapchi ležiacej v štáte Yobe, pričom spustili streľbu a začali odpaľovať výbušné zariadenia. To podľa jedného z miestnych obyvateľov vzbudilo pozornosť žiačok, ktoré aj s učiteľmi utiekli prv, než útočníci prišli k budove školy. Islamisti školu vyplienili a odišli. Predstaviteľ miestnej domobrany potvrdil, že došlo k útoku na školu v obci Dapchi. Podľa všetkého mali útočníci v úmysle uniesť žiačky.

V apríli 2014 uniesli militanti z Boko Haram 276 dievčat z dediny Chibhok ležiacej na severovýchode Nigérie. Odvtedy sa 164 dievčatám podarilo utiecť alebo boli prepustené. Časť sa dostala na slobodu vlani v máji ako súčasť kontroverznej dohody o výmene väzňov s nigérijskou vládou.

Od roku 2009 skupina Boko Haram násilím bojuje za vytvorenie islamského štátu v moslimskej severovýchodnej časti Nigérie. Konflikt si doposiaľ vyžiadal najmenej 20.000 mŕtvych a 2,6 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy. Extrémisti opakovane prepadávajú dediny, kostoly, školy a útočia na bezpečnostné sily, politikov a úradníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok